Ráno vstať, poľudštiť sa a ísť do práce. Rutina každého pracovného dňa  je rovnaká a predsa okorenená individuálnymi rituálmi. Niekto o nich hovorí, iní si ich nechávajú pre seba. Spoločne však vieme uznať, že pracovné rána sú náročnejšie ako tie víkendové. Koniec pracovného týždňa je preto zakaždým vrúcne očakávaný a o štvrtku sa zvykne hovoriť ako o „malom piatku“. Prináša nádej na blížiaci sa oddych v akejkoľvek forme. No jeden štvrtok sa zapíše do novodobých svetových dejín červenými písmenami. Prečo červenými?

Štvrtkové ráno, 24.2.2022, so sebou prinieslo správu, ktorá zmenila výraz tváre ľudí na celom svete… Susedom na Ukrajine sa zmenili životy od základov. Bez toho, aby to mali možnosť zvrátiť. Sú postavení pred „novú červenú realitu“. Agresívny vpád Ruska na územie Ukrajiny bol rýchly, nečakaný a hoci bol predpovedaný, samotní Ukrajinci do poslednej chvíle verili, že nenastane. A celý svet s nimi. Prezident Vladimír Putin však rozhodol inak a  následky jeho konania nie sú predvídateľné. Sú tu a my, Slováci, len neveriacky sledujeme, čo sa deje. Teraz, v 21.storočí. Je vedľa nás „bombovo“. Žlté polia sčervenali. Vlajkami Ruska, krvou Ukrajiny…

Tisíce Ukrajincov žijúcich mimo svoju domovinu dostalo ráno telefonát od svojich rodín so slovami, ktoré ich vystrašili, vyvolali strach i zlosť. Zomkli sa však a stretli sa aj na námestí Prešova, v historickom centre pred budovou Mestského úradu s odhodlaním jasne a priamo vyjadriť nevôľu s počínaním ruského prezidenta na ich rodnom území. Študenti a mladá nádej Ukrajiny už roky žije s vojnou, no tento krok Ruskej federácie ich prekvapil. „Putin je diktátor, vymazal všetky ľudské práva vo svojom štáte a Ukrajinu kvôli tomu, že sme sa tomu nepodvolili jemu a Rusku, teraz chce potrestať. Je to blud!“ povedal Volodymyr Piskun, Ukrajinec žijúci na Slovensku, organizátor protestu v centre Prešova. „Dnes mám zvláštny deň, lebo mi ráno volal otec so slovami „ten idiot už začal“, pol hodinu som ležal na posteli, som nevedel kde som, čo som. Je to zvláštny pocit, ktorý neviem vypovedať. Prvýkrát v mojom živote mám takýto zlý pocit a celý deň som tlačil na všetky možné strany, oslovoval som ľudí, rodine som navrhol, aby prišli sem, že ich tu stiahnem. Ak bude treba, pôjdeme bojovať za Ukrajinu.“ Dodal Piskun.

Mladí Ukrajinci študujúci i pracujúci v Prešove sa zomkli rýchlo a s podporou tunajšej komunity, Centra nezávislej kultúry Wave i Mestského úradu v Prešove sa v počte vyše 100 ľudí stretli a vyjadrili podporu svojej Ukrajine. V piatok, 25.2.2022 sa večer o 18:00 stretnú opäť a chcú zapáliť sviečku Ukrajine. Vedenie mesta Prešov situáciu aktívne sleduje. „To, že sme sa tu stretli, znamená to, že chceme vyjadriť nie len solidaritu s Ukrajinou, so študentmi, s ľuďmi, ktorí tu žijú v Prešove, ale samozrejme poukázať aj na to, že akékoľvek ozbrojené konflikty nám sú cudzie a určite ich aj odmietame.“ Avizoval JUDr. Vladimír Feľbaba, 1.viceprimátor mesta Prešov.

Situáciu naďalej sledujeme.

Category
Tags

Zatiaľ žiadne komentáre

Pridaj komentár