Plač, súcit, ale i odhodlanie podporiť svojich priateľov a susedov na Východe. Ukrajina je v posledných hodinách veľmi ťažko skúšaná. Jej ľud, jej kultúra, jej sloboda. Chlapi musia za to všetko bojovať. Musia! Hoci mnohí z nich ešte nikdy nedržali vo svojich rukách zbraň, aktuálna situácia v ich rodnej domovine ich prinútila. Ženy a deti ostávajú doma, ukrývajú sa v podzemných krytoch, v chodbách metra. Niektorým sa podarilo prejsť cez jednu z hraníc susedných štátov a aj s deťmi sú u nás, na Slovensku alebo v Poľsku. Tieto informácie sa nám, Prešovčanom, nepočúvajú ľahko. Všetci chceme a túžime opäť spolunažívať v mieri.

Richard Dubovický zorganizoval mierové stretnutie, na ktoré prišli všetky vekové kategórie. Prevažovali študenti z Ukrajiny, ktorí dali transparentmi opäť jasne najavo svoj postoj na súčasné dianie v ich rodnej krajine. Následne v pokojnej atmosfére zapálili sviečky pri Mestskom úrade v Prešove.

Sviečka prináša nádej, pokoj, harmóniu i svetlo v tme. Jedine toto gesto vedia študenti z Ukrajiny prejaviť voči svojim rodinám, ktorých členovia sú svedkami hrôzostrašných počinov vojakov suseda, ktorý ich donedávna nazýval bratmi. Richard Dubovický mierovým stretnutím Sviečka za Ukrajinu zapálil plamienok nádeje v každom zo zúčastnených. Podporu prišli prejaviť viaceré osobnosti mesta Prešov, a to Mykhailo Kolibabchuk – Ukrajinsko Slovenské centrum partnerstva, Edo Klena – prešovský pesničkár, Pavol Bogdan – Zväz Rusínov-Ukrajincov Slovenskej republiky v Prešove, Katarina Lučenku – študentka z Ukrajiny, Kripak Jevhenia – koordinátorka dobrovoľnikov v Prešove. Osobitú atmosféru celému podujatiu dodala pieseň Mesto v nás, ktorú zaspieval a zahral Martin Husovský, autor piesne a člen kapely Komajota. Aj naše Mesto Prešov sa v týchto dňoch stáva domovom žien, detí a mladých ľudí, ktorí musia opustiť svoje domovy kvôli vojne.

Od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine sa na naše územie dostalo viac ako 7 000 občanov Ukrajiny. Mestá v blízkosti hraníc aktuálne zabezpečujú ich transport do ubytovacích zariadení v mestách Humenné, Snina a Svidník. V priebehu dňa sa do pomoci aktívne zapájali i občania okolitých dedín, rodinní príbuzní a známi Ukrajincov žijúcich na Slovensku , ako aj viaceré organizácie i samosprávy, ktoré pravidelne aktualizujú informácie o možnom ubytovaní i humanitárnej pomoci na svojich stránkach.

Viac info o možnej pomoci:
www.po-kraj.sk/sk/ukrajina
https://charita.darujme.sk/ukrajina
https://www.facebook.com/podajdalejpresov

Možnosti pomoci pravidelne aktualizujeme.

Category
Tags

Zatiaľ žiadne komentáre

Pridaj komentár