Férový boj je vtedy, ak obe strany majú skoro rovnaké až rovnaké technické a personálne zázemie. Férový boj je aj vtedy, ak sú vopred dané pravidlá a podmienky. Ale toto vo vojne nikdy nebolo. 

Ukrajina sa vo štvrtok zobudila do vojny, ktorej následky pocítime všetci. Či na migračnej kríze alebo na zvýšení cien. Náš každodenný komfort sa pomaličky stáva minulosťou a so strachom sa pozeráme na správy z Ukrajiny a našu budúcnosť. Kladiem si otázku, ktorý štát bude ďalší? Putinovi ide len o Ukrajinu alebo si ide splniť svoj sen o Sovietskom zväze?

Zámerne píšem o Putinovi, nie o Rusku, lebo protesty v ruských mestách proti vojne ukázali, že je to len o Putinovi. Vlastný národ, ktorý dostával cenzurované informácie a bol “masírovaný” proruskými informáciami vyjadril svoj názor. Vyjadril to, že nesúhlasia s jeho zámerom a nesúhlasia s týmto neférovým bojom. 

Celý svet sa spolieha na informácie, masmédia, internet, prikladáme im väčší dôraz ako štátnym a spravodajským službám. A Putin to využil. Vopred vedel, čo bude, načasoval to. A to nebol len podraz voči Ukrajine ale aj voči nám. Ráno bez varovania začal odstreľovať strategické miesta. Bez varovania.

Ukrajinský ľud uteká. Niektorí opustili svoje domovy skôr, niektorí až po útoku. Celý svoj život si zbalili do cestovnej tašky a utekali.

Mal som možnosť sa rozprávať s ľuďmi, ktorí prišli na Slovensko. Stretol som sa s tými, čo tu pracujú alebo majú rodinu. Majú aspoň kde ísť. Ale stretol som sa aj s tými, ktorí majú len čo, čo majú zo sebou, svoje deti. Všetci sa báli, čo bude. Dosť veľa mužov priviezlo svoje rodiny na Slovensko a vracali sa naspäť. Naspäť bojovať za svoju hrdosť, národnosť a národ. Potom už chodili iba matky s deťmi, lebo už mužov nepustili. Rodina, ktorá je o mame, ocovi a deťoch je už iba o mame a deťoch.

Prichádzajú do novej krajiny, hľadajú útočisko, strechu nad hlavou a možnú lepšiu budúcnosť pre svoje deti. Preto aj my, či Vychodňari alebo Slováci, buďme solidárni, láskaví a na teraz odložme svoje politické postoje. Prichádzajú ľudia, ktorí odsudzujú konanie Putina. Preto z ľudského hľadiska im musíme pomôcť.  

Category
Tags

Zatiaľ žiadne komentáre

Pridaj komentár