Spišská Nová Ves je historické mesto v severovýchodnej časti Slovenska, ktoré sa nachádza v Spišskej kotliny. Je to jedno z najväčších miest v regióne Spiš a jeho história siaha až do 12. storočia. Mesto je známe svojimi historickými pamiatkami, krásnou prírodou a bohatou kultúrnou scénou.


História mesta:

Mesto Spišská Nová Ves bolo založené v 12. storočí ako hornouhorské mesto s názvom “Nova Villa”. Bolo to jedno z najdôležitejších miest v stredovekom Uhorsku a bolo zahrnuté do Spišskej župy. V priebehu stáročí bolo mesto často náprotivkom rôznych vojsk a následne bolo zrekonštruované a prebudované. V 20. storočí sa stalo súčasťou Československa a neskôr Slovenskej republiky.


Spišská Nová Ves má bohatú kultúrnu scénu, s mnohými divadelnými predstaveniami, koncertmi a festivalmi. Každoročne sa tu koná festival Spišská hudobná jar, ktorý je zameraný na klasickú hudbu. Mesto tiež organizuje množstvo podujatí na oslavy svojich sviatkov, ako napríklad Spišský jarmok.


Historické a kultúrne pamiatky mesta:

Spišský hrad:
Spišská Nová Ves má bohatú históriu a mnoho krásnych kultúrnych pamiatok. Najznámejšou z nich je Spišský hrad, ktorý sa nachádza na kopci nad mestečkom. Je to jeden z najväčších stredovekých hradov v Európe a je zapísaný na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Hrad má mnoho unikátnych architektonických prvkov, ako sú napríklad gotické a románske kaplnky, paláce a obranné múry.

Reduta:
Je kultúrne centrum, ktoré ponúka rôzne umenie a kultúrne podujatia. Nachádza sa v historickom centre mesta, v blízkosti kostola sv. Ondreja.

Budova bola postavená v 19. storočí ako kasárne pre rakúsku armádu a v priebehu rokov slúžila ako sklady, neskôr ako sídlo miestnej samosprávy. V roku 2013 bola budova zrekonštruovaná a otvorená ako kultúrne centrum.

V Redute sa konajú rôzne podujatia, ako sú koncerty, divadelné predstavenia, výstavy, workshopy a iné. Okrem toho tu nájdete aj kaviareň a kníhkupectvo.

Reduta je dôležitým kultúrnym centrom v regióne Spiš a pravidelne organizuje podujatia pre miestnych obyvateľov aj turistov. Taktiež tu pôsobia miestne umelecké skupiny a združenia, ktoré organizujú rôzne kultúrne a umelecké podujatia.


Múzeum Spiša:
Je jedným z najväčších múzeí na Slovensku a zameriava sa na zachovanie a prezentáciu histórie a kultúry regiónu Spiš.

Múzeum sídli v historickej budove bývalej luteránskej kolegiáty, ktorá bola postavená v 13. storočí a patrí medzi najvýznamnejšie pamiatky Spiša. V expozíciách Múzea Spiša nájdete množstvo cenných exponátov, ktoré dokumentujú dejiny regiónu od praveku až po súčasnosť.

Okrem historických pamiatok má Spišská Nová Ves mnoho zaujímavých miest. Mesto sa nachádza v krásnej prírodnej oblasti Spiša a je obklopené kopcami, lesmi a riekami. Tu môžete navštíviť Národný park Slovenský raj, ktorý je známy svojimi kaňonmi, roklami a vodopádmi.

Okolie Spišskej Novej Vsi:

Okolie Spišskej Novej Vsi je plné prírodných krás a historických pamiatok. V blízkosti mesta sa nachádza UNESCO zapísané mesto Levoča s krásnym historickým centrom, ktoré je plné barokových kostolov a renesančných palácov.

Východne od mesta sa nachádza archeologické nálezisko a oblasť prezentujúca život keltskej kultúry – Havránok.

V okolí mesta sa nachádza aj Národný park Nízke Tatry, kde môžete vidieť krásne horské scenérie a zaujímavé rastliny a živočíchy.

Ak sa chystáte navštíviť mesto Spišská Nová Ves s deťmi, nájdete tu aj kúpalisko, alebo ZOO.

Spišská Nová Ves je krásne historické mesto s mnohými kultúrnymi pamiatkami a zaujímavými miestami v okolí. Mesto ponúka mnoho možností pre návštevníkov, ako sú návštevy hradu, múzea, alebo termálne kúpalisko. Okolie Spišskej Novej Vsi je tiež bohaté na historické pamiatky a prírodné krásy, ako sú Národný park Slovenský raj a Nízke Tatry.

Ak hľadáte krásne miesto na oddych, Spišská Nová Ves a jeho okolie je určite miestom, ktoré stojí za návštevu.

Tags

Zatiaľ žiadne komentáre

Pridaj komentár