Zdroj google

Gotická cesta Spišský okruh – Tatranský región je jedinečnou kombináciou histórie a prírody. Táto cesta Vás prevedie po najkrajších miestach Spiša a Tatier, kde sa stretnete s bohatou gotickou architektúrou a nádhernou prírodou.

Gotická cesta Spišský okruh – Tatranský región po roku 2000 zahŕňa mnoho krásnych gotických kostolov a pamiatok, ako napríklad kostol sv. Serváca v Vrbove, kostol Nanebovzatia Panny Márie v Ľubici, drevený evanjelický artikulárny kostol v Kežmarku, baziliku sv. Kríža v Kežmarku, kežmarský zámok, kostol sv. Kataríny Alexandrijskej v Veľkej Lomnici, kostol sv. Egídia v Poprade, Podtatranské múzeum v Poprade, kostol sv. Juraja v Poprad-Spišskej Sobote a kostol sv. Štefana Kráľa v Poprad-Matejovciach. Tieto kostoly sú krásnymi príkladmi gotickej architektúry a poskytujú jedinečný pohľad na históriu regiónu. Navštívte tieto kostoly a objavte krásu gotickej architektúry.

Zdroj google

V Gotická cesta Spišský okruh – Tatranský:

  • Vrbov: Kostol sv. Serváca
  • Ľubica: Kostol Nanebovzdania Panny Márie
  • Veľká Lomnica: Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej
  • Poprad: Kostol sv. Egídia, Podtatranské múzeum
  • Poprad- Spišská sobota: Kostol sv. Juraja
  • Poprad – Matejovce: Kostol sv. Štefana Kráľa


Kostol sv. Serváca v Vrbove:
Je krásnym príkladom gotickej architektúry, ktorý sa nachádza v malebnom mestečku Vrbov. Kostol bol postavený v 14. storočí a je známy svojou vysokou vežou a krásnymi gotickými oknami. Interiér kostola je tiež veľmi impozantný, s bohato zdobenými freskami a oltárnymi obrazmi z 15. a 16. storočia. Kostol sv. Serváca je jednou z najvýznamnejších gotických pamiatok na Spiši a je nevyhnutnou zastávkou pre všetkých milovníkov gotickej architektúry.

Zdroj google

Ľubica: Kostol Nanebovzdania Panny Márii:

pochádzajúci z polovice 13. storočia, je najväčším dvojloďovým kostolom na Spiši.

Kostol bol postavený ešte v románskom slohu so štvorcovou svätyňou. Bol pomerne veľký, s honosným portálom na južnej strane. Svoj dnešný gotický charakter nadobudol okolo roku 1330.

Okolo roku 1510 bol kostol vybavený modernými gotickými oltármi a zariadením z levočskej dielne Majstra Pavla. Spomedzi diel, ktoré vtedy vznikli, bol honosný najmä hlavný oltár. Dodnes sa však z neho zachovala len oltárna skriňa so sochou Panny Márie, Ježiška a jednej svätice.

Zvláštnosťou je, že celý kostol je pomaľovaný neskorobarokovou iluzívnou maľbou z roku 1772. Jej autor a fundátor P. Anton Wisniewski je namaľovaný na ľavej strane svätyne.

V Kostole Nanebovzatia Panny Márie v Ľubici stojí za pozornosť aj ranogotické rozetové okno, ktoré je jednou z najstarších pamiatok kostola. Takýto typ rozety je pritom na Slovensku zriedkavý a vyskytuje sa najmä v západnom Francúzsku na románskych architektúrach.

Zdroj google

Kežmarok: Drevený evanjelický artikulárny kostol:

Drevený artikulárny kostol v Kežmarku je jednou z najvzácnejších sakrálnych pamiatok Slovenska. Nečudo, že je zapísaný i v zozname svetového dedičstva UNESCO.
Kostol bol vybudovaný v časoch náboženskej neslobody. Evanjelické chrámy museli byť v tejto dobe podľa istého zákonného článku (artikulu) postavené z dreva, museli stáť mimo mestských hradieb a nesmeli mať vežu.
Na stavbu kežmarského artikulárneho kostola prispeli protestanti z celej severnej Európy. Švédsky a dánsky kráľ preň dokonca vo svojich krajinách nariadili urobiť zbierky. Traduje sa, že pri stavaní chrámu pomáhali i švédski námorníci, ktorí po sebe zanechali pamiatku – strop pripomínajúci obrátenú provu lode a okná okrúhleho tvaru podobné lodným oknám.
Krásu a špecifické kúzlo artikulárneho kostola v Kežmarku ocenili i tvorcovia známej slovenskej rozprávky Perinbaba, ktorí tu nakrútili niekoľko scén.
V súčasnosti chrám plní svoj pôvodný náboženský účel, ako významná kultúrna pamiatka je však v stanovených hodinách sprístupnený i širokej turistickej verejnosti.

Zdroj google

Veľká Lomnica: Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej

Najvýznamnejšou pamätihodnosťou v obci Veľká Lomnica je Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej, Panny a Mučenice, z prvej polovice 13. storočia. Interiér kostola je zdobený nástennými maľbami. Najstaršia odkrytá maľba predstavuje výjav z legendy sv. Mikuláša z Myry. Najznámejšia je však nástenná maľba z roku 1317 Ladislavska legenda -výjav z legendy sv. uhorského kráľa Ladislava I.

Poprad: Kostol sv. Egídia; Podtatranské múzeum:

Jeho vznik sa datuje do 2. polovice 13. storočia. Znaky posvätného pomazania stola hlavného oltára a dreva kríža na stenách kostola svedčia o tom, že bol v dávnej minulosti konsekrovaný.
V rokoch 1994 – 1998 prebehla rekonštrukcia chrámovej lode ranogotického portálu pri južnom vstupe do kostola. V roku 2008 bol do zrekonštruovanej barokovej skrine z 18. storočia vstavaný organ. Nedávno odkryté nástenné maľby významne obohatili fond stredovekej nástennej maľby nielen na Spiši, ale aj na celom Slovensku.

Poprad – Spišská sobota: Kostol sv. Juraja:
Kostol sv. Juraja z polovice 12. storočia je najstaršou stavbou Spišskej Soboty. Z pôvodného neskororománskeho kostola sa zachovali niektoré fragmenty – južný portál, obvodové múry lode a hranatá veža. V 15. storočí a začiatkom 16. storočia bol kostol vybavený gotickou výzdobou – piatimi gotickými oltármi. Hlavný Oltár sv. Juraja z roku 1516 je dielom Majstra Pavla z Levoče. Vľavo od hlavného oltára sa nachádza najstarší oltár Panny Márie z roku 1464, ktorého autor je neznámy. Na oltári sv. Antona pustovníka z roku 1503 sú výnimočné maľby na krídlových tabuliach. Zo 17. storočia je v kostole dominantný organ, organová skriňa a baroková kazateľnica z dielne P. Grossa. V bezprostrednej blízkosti kostola sa nachádza zvonica postavená v rokoch 1588 – 1589.

Zdroj google

Poprad- Matejovce: Kostol sv. Štefana Kráľa:

Kostol postavili niekedy v 70. rokoch 13. storočia (obec sa spomína prvýkrát v roku 1251) ako typickú ranogotickú stavbu tých čias v podobe jednolodia s kvadratickým presbytériom, západnou predstavanou vežou a severnou sakristiou. Prvá písomná zmienka o kostole je z roku 1287. V roku 1422 objekt prestavali na dvojlodie zaklenuté na dve podpory.
V 18. storočí prešiel kostol barokovou prestavbou, ktorá sa dotkla podoby fasád, kde boli rozšírené okná. Do západnej časti lode bola vstavaná nová tribúna, vežu zvýšili a z južnej strany pristavali menšiu murovanú predsieň.

Zdroj google

Dajte mi vedieť do komentára sem na blog, alebo FB/IG či ste sa už boli pozrieť na niektorú kultúrnu pamiatku na Gotickej ceste 🙂
Napíšte mi, ktorá sa Vám páčila a odporúčate sa ísť pozrieť.

Tags

Zatiaľ žiadne komentáre

Pridaj komentár