zdroj google

Prešov je mesto na východe Slovenska, ktoré je známe svojou bohatou históriou a kultúrnou dedičnosťou. Mesto má množstvo pamiatok a múzeí, ktoré sú prezentáciou histórie mesta a jeho kultúrneho dedičstva. Prešov je tiež významným kultúrnym strediskom s množstvom divadelných a hudobných festivalov počas celého roka.

zdroj google

Divadlo Jonáša Záborského v Prešove, ktoré je známe svojimi kvalitnými divadelnými predstaveniami a zaujímavými produkciami. Divadlo ponúka širokú škálu divadelných hier, od klasických po súčasné autorské predstavenia, a tiež usporadúva rôzne hudobné a tanečné koncerty.

Divadlo má tri divadelné sály s kapacitou pre rôzne veľkosti publika a je vybavené modernými technológiami. Taktiež je známe svojou architektúrou a interiérovým zdobením, ktoré prispieva k výnimočnému divadelnému zážitku.

Okrem toho je dôležitou súčasťou kultúrneho života v Prešove a je vyhľadávaným miestom pre návštevníkov a milovníkov divadla z mesta a okolia.

zdroj google

Rákócziho palác je historická budova v Prešove, ktorá je známa svojou architektúrou a minulosťou. Palác bol postavený v 18. storočí a pôvodne slúžil ako sídlo grófa Rákócziho. Neskôr bol využívaný ako radnica mesta a v súčasnosti je súčasťou Mestského múzea v Prešove.

Je jednou z najvýznamnejších pamiatok mesta Prešov a je známy svojou barokovou architektúrou a interiérovým zdobením. Jeho interiér je zdobený krásnymi freskami a sochami a je vybavený historickými nábytkami a umeleckými dielami.

Otvorený je pre návštevníkov a turistov počas otváracích hodín Mestského múzea v Prešove. Je to obľúbené miesto pre tých, ktorý majú radi históriu a kultúru.

zdroj google

Oc Novum Prešov je to jedno z najväčších nákupných centier v meste a ponúka širokú ponuku obchodov a služieb pre návštevníkov a zákazníkov. Je vybavené modernými technológiami a pohodlnými priestormi, a taktiež ponúka možnosť stravovania v miestnych reštauráciách a kaviarňach.

Oc Novum Prešov je tiež miestom pre rôzne kultúrne a spoločenské akcie, ako sú napríklad výstavy, koncerty a iné podujatia. Nákupné centrum sa nachádza v tesnej blízkosti centra mesta a je dobre dostupné autom, MHD alebo pešo. Je to obľúbené miesto pre nákupy, zábavu a trávenie voľného času pre miestnych obyvateľov a turistov.

zdroj google

Prešovský solivar, súbor unikátnych historických objektov na čerpanie a varenie soli zo soľanky, pochádza zo 17. storočia a na Slovensku nemá obdobu. Nečudo, že patrí k našim najvýznamnejším technickým pamiatkam.

V jeho areáli možno vidieť šachtu Leopold, varňu, hutu, kováčske dielne, sklad soli či banícku klopačku – jednu z posledných piatich na Slovensku. Prešovský solivar dnes spravuje Slovenské technické múzeum, ktoré tu zriadilo pútavú expozíciu zoznamujúcu návštevníkov s dejinami ťažby a výroby soli v solivare.

zdroj google

Prešovská kalvária – v minulosti považovaná za druhú najkrajšiu v celom Uhorsku (hneď po banskoštiavnickej) – sa nachádza v príjemnom prostredí nevysokého vŕšku na západnom okraji mesta. Tvorí ju súbor ozdobných kaplniek krížovej cesty a kostolíka sv. Kríža.

Z vrcholu kalvárskeho kopca sa naskytá krásny výhľad na Prešov a jeho okolie. Pri kalvárii sa nachádza cintorín s niekoľkými zaujímavými umelecky hodnotnými kryptami bohatých šľachticov a mešťanov.

zdroj google

Okolie Prešova ponúka množstvo zaujímavých miest pre turistov a návštevníkov, ktorí hľadajú prírodné krásy a možnosť športového a rekreačného vyžitia. Tu sú niektoré ďalšie z najobľúbenejších zaujímavostí v okolí Prešova:

  • Tatranský národný park – národný park s vysokými kopcami, prírodnými krásami a možnosťou turistiky a športového vyžitia
  • Vysoké Tatry – pohorie s vysokými kopcami a možnosťou turistiky a športového vyžitia
  • Beskydy – pohorie s prírodnými krásami a možnosťou turistiky a športového vyžitia
  • Spišský hrad – historický hrad s expozíciami o histórii a kultúre regiónu
  • Levočské kostolíky – komplex kostolov s historickými interiérmi a umeleckými dielami
  • Zemplínska Šírava – jazero s možnosťou rekreácie

Ak sa do Prešova vyberiete na výlet s rodinou, či sami, nájdete tu kopec zaujímavých aktivít. Zájsť môžete napríklad aj do Hvezdárne a planetária Prešov, alebo do Plaza beach rezort, kde si môžete aj oddýchnúť.

Patrí mesto Prešov medzi Vaše obľúbené, alebo tam žijete? Napíšte mi sem na blog, alebo na fb/ig ďalšie obľúbené zaujímavé miesta a tipy kam sa máme určite ísť pozrieť.

Tags

Zatiaľ žiadne komentáre

Pridaj komentár