Iný už asi nebudem. Všímam si svet okolo seba, lokalitu v ktorej bývam. Často až banality, nad ktorými by iní asi iba mávli rukou. No isto mi dáte za pravdu, že vždy je to lepšie, než byť nevšímavý. V tej súvislosti si občas spomeniem na vtipnú „prupovidku“ môjho dnes už nebohého otca, keď mi na otázku nevedel odpovedať. Prípadne, keď som mu položil, podľa jeho názoru, povedzme že hlúpu otázku. „Synu muj, ja ničevo neznaju, moja chyža skraju,“ odpovedal s úsmevom v akomsi šarišsko-ruskom jazyku.

No a teraz moja aktuálna otázka. Týka sa názvov niektorých ulíc u nás na Šidlovci. Buková, Brezová, Hrabová – Jahodová, Malinová, Pod Vinicami – Orgovánová – sú odvodené od názvov stromov, rastlín, kvetov. Lesná je tá, ktorá najbližšie k lesu, ktorý k Šidlovcu neodmysliteľne patrí. To všetko ide akosi v „jednotnej línni“.

Mimo tejto línie sa však vymykajú ulice, ako napríklad: Javorinská. Lebo – poznám strom javor, poznám význam slova javorina, znamenajúci javorový porast alebo javorová hora.  Takže, podľa mňa, sa ulica, na ktorej v mladosti býval bývalý majster Československa v ľadovom hokeji, mala nazývať Javorová, prípadne Javorinová.

Ďalšiu ulici spomeniem Slnečnú. Áno viem, odvodené od slova slnko. No keď kompetentní v časoch, keď to bolo aktuálne, vyberali názvy podľa kvetov, rastlín či stromov, mala sa táto ulica volať Slnečnicová.    

Koniec. Bodka. Som ale vyrozumený, zmierený a stotožnený s tým, že na prípadné premenovanie ulíc, ako to povedal starý Gaboš v kultovom filme od Juraja Jakubiska, treba tri veci: peniaze, peníze, peňeži. Majte pekný deň, priatelia…

Tags

Zatiaľ žiadne komentáre

Pridaj komentár