Ahojte.  Väčšina z Vás žije, alebo žila v detstve na východnom Slovensku. Preto sa priznajte. Koľkí z Vás navštívili Dóm sv. Alžbety aj zvnútra, pričom po hlavnej ste okolo neho chodili bežne? Ja som tam bola párkrát počas strednej školy a tento rok v máji som si to zopakovala. Preto som tam dnes takto virtuálne pozrieme spolu.


Dóm sv. Alžbety je vnútri naozaj úchvatný a stojí zato ho vidieť. Úplne chápem prečo sa tam koná toľko svadieb. Nazývaný je aj Košický Dóm, ktorý je nádherný aj zvonku.
Táto katedrála bola zasvätená sv. Alžbete uhorskej a svojou monumentálnou i umeleckou hodnotou sa stal dominantou nie len celého námestia, ale i celých Košíc. Bol vystavený v slohu vrcholnej gotiky.
Košická gotická katedrála sa začala stavať na konci 14. storočia a ukončenie výstavby sa datuje do roku 1508. Na začiatku 16. storočia bola stavba z finančných dôvodov pozastavená.
V kostole sa nachádzajú mnohé pamiatky z rôznych období.


Jedinečná je vnútorná dispozícia chrámu, kde hlavnú loď a štyri bočné lode kríži v polovici ich dĺžky jedna priečna loď rovnakej výšky a šírky ako hlavná loď, s ktorou vytvára grécky kríž.
Tým v strede katedrály vzniká objemný centrálny priestor a v exteriéri tri rovnocenné štíty s bohato dekorovanými portálmi, ktoré patria k vrcholom stredovekého kamenárskeho umenia v strednej Európe.

Hlavný oltár sv. Alžbety bol postavený v rokoch 1474 až 1477. Jeho súčasťou je najväčší európsky súbor 48 gotických tabuľových malieb. Je naozaj nádherný ako aj celý interiér. Orgánový chór bol kompletne vymenený počas veľkej rekonštrukcie na konci 19 storočia.

Severná veža nazývaná Žigmundova veža ponúka návštevníkom možnosť vyhliadky na mesto. Bola postavená v druhej etape výstavby chrámu v rokoch 1420 – 1440 za vlády Žigmunda Luxemburského. Musíte si sem vyšľapať 160 schodov, kde sa na prvom poschodí nachádza mechanizmus veľkých hodín, na druhom konštrukcia upevnenia zvonov a na treťom dva zvony z roku 1926. Keď vyjdete hore čaká Vás krásny výhľad na centrum Košíc. Zhora môžete vidieť spievajúcu fontánu ako aj divadlo.
Katedrála má tiež nádhernú strechu, ktorú môžete vidieť zhora.


Komplex Dómu sv. Alžbety, Kaplnka svätého Michala a Urbanová veža bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku v roku 1970.
Dóm sv. Alžbety môžete navštíviť v pondelok – sobota 9:30 – 14:00 a 16:00 – 17:00
Môžete ísť na prehliadku so sprievodcom, alebo si pozrieť celú katedrálu osamote.
Dajte mi vedieť, či ste v tejto krásnej Katedrále, už boli, alebo sa pôjdete pri najbližšej návšteve Košíc do nej pozrieť. Napíšte mi či sa Vám páčila do komentáru na blog, na fb, alebo na instagrame.

Tags

Zatiaľ žiadne komentáre

Pridaj komentár