Mesto Humenné sa nachádza na severe východu Slovenska a je súčasťou Prešovského kraja. Svojou rozlohou 42 km² patrí k menším mestám na Slovensku, no napriek tomu má okolo 35 000 obyvateľov. Pre svoju polohu pri hraniciach s Poľskom a Ukrajinou je často nazývané bránou do východnej Európy.

zdroj google

Mesto Humenné bolo v minulosti významným centrom textilnej výroby, ktorá sa začala rozvíjať už v 18. storočí. V 19.- 20. storočí sa Humenné stalo jedným z najvýznamnejších textilných centier na Slovensku a v celom Rakúsko-Uhorsku. Textilná výroba tu pretrvávala až do 90. rokov 20. storočia, kedy však prišla v dôsledku politických a hospodárskych zmien o väčšinu svojich tradičných odberateľov.

Ak by ste chceli spoznať históriu mesta Humnené navštíviť môžete napríklad Humenský zámok:

zdroj google

Zámok v Humennom bol postavený v 18. storočí a je príkladom barokovej architektúry na Slovensku. V súčasnosti slúži ako kultúrne centrum a miesto pre rôzne spoločenské podujatia, ako sú koncerty, divadelné predstavenia a výstavy. Zámok v Humennom je jedným z najvýznamnejších kultúrnych pamiatok v meste a určite stojí za návštevu.

zdroj google

Kostol Všetkých svätých bol postavený ako gotický kostol v roku 1388. V priebehu storočí prešiel niekoľkými prestavbami a úpravami. Najvýznamnejšou z nich bola baroková prestavba v 18. storočí, kedy bol kostol rozšírený a doplnený o nové prvky, ako sú kaplnky a bočné oltáre. V tomto období bola pridaná aj charakteristická veža s jehlanovou strieškou, ktorá je dnes jedným z symbolov mesta Humenné.

Okrem histórie nájdete v okolí Humenného krásnu prírodu, turistické chodníky a zaujímavé miesta ako napríklad:

zdroj google

Hrad Brekov – sa nachádza asi 20 km od Humenného a je jedným z najvýznamnejších historických pamiatok v regióne. Hrad bol postavený v 13. storočí a ponúka nádherný výhľad na okolitú krajinu.

Drienovský kláštor – sa nachádza asi 10 km od Humenného a je jedným z najvýznamnejších kláštorov na Slovensku. Kláštor bol postavený v 17. storočí a ponúka nádhernú architektúru a umenie.

Morské oko – je prirodzené jazero nachádzajúce sa v Chránenej krajine Vihorlat. Toto jazero je obľúbeným miestom pre turistov a návštevníkov, ktorí si užijú nádhernú prírodu a čistú vodu.

Mesto Humenné je aj dôležitým kultúrnym centrom. Každoročne sa tu koná množstvo kultúrnych podujatí, napríklad festivaly, koncerty alebo divadelné predstavenia.

zdroj google


V Humennom pôsobí niekoľko folklórnych súborov, ktoré sa zameriavajú na uchovanie a prezentáciu tradičnej ľudovej kultúry. Súbory pravidelne vystupujú nielen v meste, ale aj v rôznych častiach Slovenska a zahraničí.

Folklórne súbory v Humennom sa zameriavajú na uchovanie a prezentáciu tradičnej ľudovej kultúry, vrátane tancov, piesní, odevov a remesiel. Medzi najznámejšie folklórne súbory v meste patrí Folklórne súbor Šarišan a Folklórne súbor Zemplín. Tieto súbory sa zúčastňujú nielen rôznych folklórnych podujatí na Slovensku, ale aj v zahraničí.
Každoročne sa v meste Humenné koná podujatie s názvom Humenské dni kultúry, ktoré ponúka bohatý program rôznych kultúrnych aktivít. Medzi ne patrí divadlo, koncerty, výstavy, prednášky, workshopy a ďalšie.

Pochádzate, alebo žijete v Humennom? Napíšte mi ďalšie pekné miesta, tradície a ďalšie tipy na mesto Humenné. M. 🙂

Tags

Zatiaľ žiadne komentáre

Pridaj komentár