Vianoce sa nám pomaličky blížia. Už o pár dní sa nám začína advent, všade sa začína objavovať vianočná výzdoba, pomaly začínajú Vianočné trhy, tak sa prenesme do tejto atmosféry spolu aj my. Začnime tým ako vyzerali Vianoce kedysi a čo nám z tých zvykov ostalo dodnes. Milujem Vianoce a tak verím, že Vám nebude vadiť keď budú najbližšie články hlavne o nich.

Inak vyzerá Štedrý deň na západnom Slovensku a inak na východe. Zvyky z minulosti sa už pomaly vytratili, ale predsa si každý z nás určite zachoval niečo čo sa mu páči a už si bez toho Vianoce nevie ani predstaviť. Nebudem písať o tom, že Vianoce znamenajú byť v kruhu milovaných ľudí, s rodinou, že k ním patrí určite aj dobré jedlo a rozprávky. Idem sa skôr teraz pozrieť na tie tradičné zvyky. Možno sa niektoré zvyky zachovali aj dodnes, iné Vám privedú úsmev na tvár.

Zdroj pinteres


Zemplín je bohatý na vianočné zvyky, počas Štedrého dňa sa robili/robia aj tieto:
Lavor s mincami. Ešte pred tým, ako sa začalo so samotnou štedrou večerou, tak si v niektorých domácnostiach museil všetci členovia rodiny umyť ruky v lavóre s vodou, kde boli vysypané mince. Verili, že tak budú mať po celý rok dostatok peňazí.
Hádzanie orechov. Rovnako tak ešte pred tým, ako sa začalo s jedením, hlava rodiny zvykla porozhadzovať po izbe do jej kútov, orechy. Tie predstavujú symbol hojnosti. A aby tej v rodine nebolo málo.
Rozkrojenie jablka. Zaujímavým zvykom je aj rozkrojovanie jablka. Podľa vyobrazenia si tak rodina vyveštila svoj osud. Ak zrniečka zobrazovali hviezdu, mohli sa radovať – tá je totiž symbolom zdravia. Ak ale naopak znázorňovali kríž, pre rodinu to malo značiť smutnú nepríjemnosť.
Reťaz pod stolom. Počas večere sa zvykla okolo nôh stola obkrútiť hrubá reťaz. Tá symbolizovala jednotu, súdržnosť – aby rodina vždy držala spolu.
Medový krížik. Hlava rodiny prstom naberie med a všetkým členom alebo iba deťom urobí na čelo krížik. Význam je pravdepodobne všetkým jasný, med totiž symbolizuje v prvom rade zdravie no zároveň aj ako sa hovorí, aby deti boli počas celého roka dobré ako med.

Zdroj pinterest

Zvyky a tradície na „Viľiju“ na Šariši
– Pôst.
Na Štedrý deň sa ohlasoval prísny pôst- najprísnejší v roku.
V niektorých dedinách (podľa mňa nie len na Šariši, je to zvykom aj dodnes)
mohli zjesť iba po jednom upečenom zemiaku a zajesť ho kyslou kapustou.
Požičiavanie.  V ten deň sa nič nikomu nepožičiavalo, aby sa bosorky k veciam ich majiteľov nedostali a nepobosorovali jemu, jeho rodine, alebo statku.
Hľadanie ženícha. Pred večerou zvykli dievčatá vybehnúť s prvou horúcou upečenou bobaľkou-opekancom, ktoré boli s makom súčasťou štedrovečernej večere na ulicu pred dom. Ktorého muža prvého zbadali, také meno mal mať ich nastávajúci.
Hojnosť. Gazdiné nosili na štedrovečerný stôl orechy, hrach a jablka. Každý člen rodiny z každého zobral a hodil do štyroch kútov izby, aby bolo v ďalšom roku hojnosti v dome.
Reťaz pod stolom. Štedrovečerná, bohatá, veľká a niekde vilijová večera sa zvykla jesť za stolom opásaným reťazou, aby vraj rodina nastávajúci rok držala pokope.
Na Šariši bola až svätá povinnosť, aby sused susedovi išiel zavinšovať na sviatky.  No vždy išiel nižšie bývajúci vyššiemu, nikdy nie naopak. Smer hore znamenal viacej peňazí, zdravia a šťastia v gazdovaní, viacej hydiny, zveriny, bohatý dvor.
– Štedrovečerná Večera sa takmer v každej rodine začínala modlitbou a pomazaním všetkých členov rodiny medom. Medový krížik na čele dievčat mal spôsobiť, že budú v roku sladké ako med a usilovné ako včielky, chlapcom zas mal zaručiť, že sa budú dievčatám páčiť.

Zdroj pinterest

Duchovné a magické. Také boli vianočné sviatky v domácnostiach našich predkov. Na celom území platilo, že si ľudia nemali sadnúť k štedrovečernému stolu pohnevaní. Museli ísť a zmieriť sa s tými, s ktorými mali naštrbené vzťahy. Je dôležité odpustiť a prijať odpustenie.

Nabudúce Vám napíšem ďalšie zvyky a tradície z ďalších regiónov. Napíšte mi do komentára na blog, fb, ig, aké sú Vaše Vianoce. Či pochádzate z tejto oblasti a či Vám niektoré zvyky ostali do dnes. Ak áno tak mi dajte vedieť, bez čoho nie sú Vaše Vianoce Vianocami.





Tags

Zatiaľ žiadne komentáre

Pridaj komentár