O týždeň tu máme opäť Veľkú Noc, tak sa poďme lepšie pozrieť nato, čo tieto sviatky vlastne znamenajú, aké jedlo je pre nich typické, aké sú tradície nie len u nás, ale po celom svete, o tom všetkom si napíšeme v najbližších článkoch.


Veľká noc je v kresťanskej tradícii jedným z najvýznamnejších sviatkov roka. Slávi sa v nedeľu po prvom jarom rovnom dni a je spojená s oslavou zázraku vzkriesenia Ježiša Krista z mŕtvych.
Okrem náboženského významu sa Veľká noc prejavuje aj rôznymi zvykmi a tradíciami, ktoré sú závislé od kultúry a krajiny.

V kresťanstve sa Veľká noc slávi celosvetovo a je spojená s liturgickými slávnosťami, ktoré začínajú v piatok pred Veľkou nocou, tzv. Veľkým piatkom, ktorý pripomína utrpenie a smrť Ježiša Krista na kríži. V nedeľu ráno sa potom koná slávnostné bohoslužby a náboženské obrady v kostoloch a katedrálach po celom svete. Po náboženských obradoch nasleduje slávnostné oblievanie sa vajíčkami a spoločné rodinné obedovanie.


V Európe sa Veľká noc tradične spája s rôznymi miestnymi zvykmi a tradíciami.
V Poľsku sa napríklad Veľká noc slávi s veľkou slávnosťou a tradične sa organizujú rodinné obedy s veľkonočnou polievkou a pečivom.
V Česku sa Veľká noc tradične spája s maľovaním vajíčok a organizovaním Veľkonočných trhov, na ktorých sa predávajú tradičné veľkonočné jedlá a remeslá.
V USA sa okrem toho tradične organizujú aj Veľkonočné pochody a súťaže v hľadaní vajíčok.


Uvítanie jari

Celkovo je Veľká noc pre mnoho ľudí spojená s radosťou, rodinnou pohodou a tradíciami.
Je to čas, kedy si ľudia pripomínajú svoje korene a zvyky, a zároveň sa tešia z toho, že môžu byť spolu s rodinou a pri spoločnosti svojich blízkych. Veľkonočné sviatky sú tiež časom obnovy a nového začiatku.
Veľká noc je pre mnohých symbolom nádeje a obnovenia a slúži ako príležitosť na prehodnotenie svojich cieľov a snov.

Veľká noc je spojená aj s uvítaním jari a s jarným upratovaním. Je to obdobie, kedy sa príroda prebúdza k životu, začínajú kvitnúť kvety a zelené trávy. Preto je to ideálny čas na to, aby sme aj my spravili “jarné upratovanie” v našich domácnostiach. Zvykom je upratovať a čistiť domy, kúpiť nové oblečenie a doplnky, aby sme sa pripravili na novú sezónu.

V minulosti bolo jarné upratovanie nevyhnutné, pretože po zime sa v domoch nahromadilo veľa nečistôt a smetí. Okrem toho bolo potrebné pripraviť sa aj na príchod nových zvierat, ktoré boli chované v domácnostiach, ako napríklad kraslice alebo baránky. Preto sa v mnohých rodinách tradične robí aj jarné upratovanie a príprava na Veľkú noc.


V niektorých oblastiach Slovenska sa k jarnému upratovaniu viaže aj zvyk “oblievať vodu”, kedy sa voda z domu vynáša von a nahrádza sa čerstvou vodou. Verí sa, že týmto spôsobom sa očisťuje dom od nečistôt a zlého ducha, a prichádza nová energie a čistota.

Verím, že vy už máte pomaličky svoje jarné upratovanie za sebou a chystáte sa na Veľkú noc.
M 🙂

Tags

Zatiaľ žiadne komentáre

Pridaj komentár