Veľkú Noc máme pomaly za nami, ale poďme sa ešte pozrieť nato, aké tradičné jedlá sa počas Veľkej noci podávajú. Určite sa Veľkonočné menu nejako líši v každom kraji, môžete mi potom napísať ako je to u Vás, aké ďalšie dobroty si na Veľkú Noc pripravujete a čo nesmie na stole chýbať.


Zelený Štvrtok

Je kresťanský sviatok, ktorý sa slávi v týždni pred Veľkou nocou. V tento deň sa spomína na Ježišovu poslednú večeru, ktorú mal so svojimi učeníkmi.

Jednou z tradícií je umývanie nôh. V tento deň si katolíci pripomínajú, ako si Ježiš umyl nohy svojim učeníkom a tým dal príklad, ako máme byť v službe jeden druhému. Preto sa v kostoloch koná obrad umývania nôh, kde kňaz umyje nohy niekoľkým veriacim, aby symbolicky vyjadril túto Ježišovu skutok.

Na Zelený štvrtok sa zvyčajne konzumujú jedlá obsahujúce zeleninu a ovocie. Tento deň je totiž spojený so symbolikou prírody, plodnosti a obnovy. Zvykom je na zelený štvrtok pripraviť zelené jedlo, na ktoré sa najčastejšie používali napríklad: špenát, mladá žihľava , šťaveľ. V súčasnosti sú obľúbené rôzne druhy zelených šalátov, rukola, špargľa, medvedí cesnak a petržlenová vňať. 
Zelený štvrtok zahŕňajú zeleninové polievky, špenátové halušky, špenátový prívarok, šaláty a podobne.


Veľký Piatok

Veľký piatok je v kresťanskej tradícii považovaný za jeden z najdôležitejších dní počas Veľkého týždňa a je to deň pôstu a pokánia. Tradične sa na Veľký piatok nepodávajú žiadne mastné ani mäsitá jedlá. Na Veľký piatok sa jedlo striedmo, zvyčajne kaše, polievky, mrvance a rezance, mnohí pili len vodu.

Biela sobota

Biela sobota je deň medzi Veľkým piatkom a Veľkonočnou nedeľou a v kresťanskej tradícii symbolizuje čas, keď bol Ježiš pochovaný a bol v hrobe. Bielou sobotou sa ukončuje 40- dňový pôst. Je to tiež deň prípravy na Veľkonočnú nedeľu a čas na úpravu domácnosti, ako aj prípravu na slávnostné večere a sviatky.

Veľkonočná Nedeľa

Veľkonočná nedeľa je najdôležitejším sviatkom pre kresťanov, pretože oslavuje zázrak zmŕtvychvstania Ježiša Krista. Na Slovensku je to tiež deň plný rôznych tradícií a zvykov.

V tento deň si veriaci prinesú do kostola košík s jedlom, ktorého symbolika má veľkonočný význam. Košík s jedlom je zvyčajne vystlaný bielym uterákom a ozdobený zelenými vetvičkami.

Medzi jedlá, ktoré sa často ukladajú do košíka patria vajcia, šunka, klobása, chlieb, syr, čerstvé zelené výhonky, horčica a korenie. Počas omše kňaz požehná jedlo a veriaci si ho následne odnesú domov na veľkonočné raňajky. Tento zvyk sa na Slovensku dodržiava už stáročia a patrí k neodmysliteľným súčastiam veľkonočnej tradície.

Veľkonočná nedeľa je tiež dňom, kedy sa rodiny stretávajú pri veľkonočných stoloch, aby spolu oslávili tento sviatok.


Medzi najtypickejšie jedlá Veľkonočnej nedele patria:

Šunka – neodmysliteľná súčasť veľkonočnej nedeľnej tabule. Na Slovensku sa tradične pečie celá, solená alebo korením a cesnakom premasťovaná šunka.

Hrudka – je to druh syra, ktorý sa pripravuje z vajec, mlieka a soli alebo cukru. Robí sa na sladko alebo na slano, niekto pridáva aj pažítku.

Klobása – na Veľkonočnú nedeľu sa často podávajú rôzne druhy klobás, ktoré sú typické pre jednotlivé regióny.

Vajcia – symbolizujú nový život a obnovu. Na Slovensku sa tradične farbia do rôznych farieb a ozdobujú sa nimi stoly aj domy.

Mäso – na veľkonočnej nedeľnej tabuli sa často objavuje aj biele a červené mäso, napríklad bravčové, hovädzie alebo hydinové.

Mazanec – k Vianociam patrí vianočka, k Veľkej noci mazanec. Jemný sladký koláč chutí výborne aj samotný, tradične sa konzumuje s maslom a lekvárom.

Paskaveľkonočná paska, alebo pascha je pečivo, ktoré už neodmysliteľne patrí k sviatkom jari. Tradičný obradový koláč je najviac rozšírený na východe Slovenska. Nejedna gazdinka pečie pasku doma.
Bolo zvykom, že sa veľkonočná paska piekla v sobotu a nedeľu sa spolu s ostatnými sviatočnými jedlami niesla posvätiť do chrámu. Ako sa paska vydarila, taký mal byť aj celý rok a úroda. Z chrámu sa utekalo s paskou domov, aby aj úroda z poľa bola rýchlo doma. Tradícia pečenia domácej pasky sa udržiava v mnohých rodinách dodnes.

Cvikla s chrenom – sa výborne hodí k údenému mäsu, ktoré je neoddeliteľnou súčasťou veľkonočného hodovania.

Veľkonočný Pondelok

Na Slovensku je zvyk oblievania a šibania dievčat na Veľkonočný pondelok. Tento zvyk má rôzne regionálne rozdiely a nie je prítomný v každej oblasti Slovenska, ale stále sa v niektorých regiónoch zachováva až dodnes.

Podľa tradície sa muži vyberú na “krátky šibačský výlet” za dievčatami a oblievajú ich vodou alebo parfumom, aby im priniesli zdravie a krásu. Okrem toho sa dievčatá tradične vyšibú pomlázkami z prútených vetvičiek, ktoré majú symbolizovať omladenie a očistenie od zlých síl.

Tento zvyk má korene v starovekých pohanských tradíciách a bol neskôr “kresťanizovaný”, čím sa dostal do súčasnej podoby. Napriek tomu, že sa niektorí ľudia na tento zvyk pozerali negatívne, stále je to pre mnohých súčasťou tradičných veľkonočných zvykov na Slovensku.

Dajte mi vedieť, ako ste prežili Veľkú noc, či dodržiavate tieto tradície, aké ďalšie jedlá nesmú chýbať na Veľkú noc u Vás? M 🙂

Tags

Zatiaľ žiadne komentáre

Pridaj komentár