Mačanka je tradičné jedlo z východného Slovenska, ktoré má svoje korene v minulosti. Pôvodne bola to jednoduchá strava pre chudobnejších ľudí, ktorí nemali prístup k mäsu. Mačanka sa vyrába z múky, cibule, slaniny a iných dostupných ingrediencií, ktoré boli dostupné v danom období a regióne.


Základný recept na Mačanku:

Potrebujete:

  • 200g múky
  • 2 cibule
  • 100g slaniny
  • 1 lyžicu strúhanky
  • 1 lyžicu mletej papriky
  • 1 lyžicu soli
  • 1 lyžicu kyslej smotany
  • Vodu

Postup:

  1. Cibuľu a slaninu nakrájame na drobné kocky a opečieme na panvici do zlatista.
  2. Pridáme múku a strúhanku a premiešame.
  3. Pridáme mletú papriku a soľ.
  4. Pomaly pridávame vodu a premiešame, až kým nevznikne hustá polievka.
  5. Dusíme na miernom ohni až kým sa múka nesprevádza a polievka nie je príliš hustá. Ak je potrebné, pridávame vodu.
  6. Nakoniec pridáme kyslú smotanu a dobre premiešame.

Podávame s kyslou smotanou a chlebom alebo lokšami.


Existuje mnoho variant mačanky, ktoré sa líšia v závislosti od miesta a sezóny. Napríklad, mäsová mačanka sa vyrába s pridaním mäsa, ako sú bravčové, hovädzie alebo kuracie. Zeleninová mačanka sa robí s pridaním rôznych druhov zeleniny, ako sú kapusta, mrkva, zeler a podobne. Hubová mačanka sa vyrába s pridaním čerstvých alebo sušených húb.

Recept na hubovú Mačanku:

Potrebujete:

  • 500 g čerstvých húb (napr. žampiony, hríby)
  • 1 veľkú cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 100 g slaniny
  • 2 lyžice múky
  • 2 lyžice strúhanky
  • 1 lyžičku mletej sladkej papriky
  • 1 lyžičku soli
  • 1 lyžičku mletej čiernej papriky
  • 1 lyžičku sušenej majoránky
  • 1 lyžicu kyslej smotany
  • vodu
  • olej na pečenie

Postup:

  1. Huby očistíme a nakrájame na menšie kúsky.
  2. Cibuľu a cesnak nakrájame na drobné kocky a orestujeme na oleji na panvici do zlatista.
  3. Pridáme nakrájanú slaninu a opečieme ju spolu s cibuľou a cesnakom.
  4. Pridáme huby a dusíme na miernom ohni približne 10 minút.
  5. Potom pridáme múku a strúhanku a premiešame.
  6. Pridáme mletú sladkú papriku, soľ, mletú čiernu papriku a sušenú majoránku a premiešame.
  7. Pomaly pridávame vodu a premiešame, až kým nevznikne hustá polievka. Dusíme na miernom ohni približne 20-30 minút, kým sa huby nezmäknú a polievka sa nesprevádza.
  8. Nakoniec pridáme kyslú smotanu a dobre premiešame.

Podávame s chlebom alebo lokšami. Hubová mačanka je skvelá pochúťka pre všetkých milovníkov hub. Môžete použiť rôzne druhy húb a pridať do nej aj zeleninu podľa vlastného vkusu.

Mačanka je skvelým spôsobom, ako zahriať sa v zime alebo akékoľvek ročné obdobie. Je to jednoduché a chutné jedlo, ktoré môže byť prispôsobené na základe vašich preferencií. Skúste tento recept a uvidíte, že vám bude chutiť!

Tags

Zatiaľ žiadne komentáre

Pridaj komentár