Mačanka je tradičné jedlo z východného Slovenska, ktoré má svoje korene v minulosti. Pôvodne bola to jednoduchá strava pre chudobnejších ľudí, ktorí nemali prístup k mäsu. Mačanka sa vyrába z múky, cibule, slaniny a iných dostupných ingrediencií, ktoré boli dostupné v danom období a regióne.
Základný recept na Mačanku:
Potrebujete:
- 200g múky
- 2 cibule
- 100g slaniny
- 1 lyžicu strúhanky
- 1 lyžicu mletej papriky
- 1 lyžicu soli
- 1 lyžicu kyslej smotany
- Vodu
Postup:
- Cibuľu a slaninu nakrájame na drobné kocky a opečieme na panvici do zlatista.
- Pridáme múku a strúhanku a premiešame.
- Pridáme mletú papriku a soľ.
- Pomaly pridávame vodu a premiešame, až kým nevznikne hustá polievka.
- Dusíme na miernom ohni až kým sa múka nesprevádza a polievka nie je príliš hustá. Ak je potrebné, pridávame vodu.
- Nakoniec pridáme kyslú smotanu a dobre premiešame.
Podávame s kyslou smotanou a chlebom alebo lokšami.
Existuje mnoho variant mačanky, ktoré sa líšia v závislosti od miesta a sezóny. Napríklad, mäsová mačanka sa vyrába s pridaním mäsa, ako sú bravčové, hovädzie alebo kuracie. Zeleninová mačanka sa robí s pridaním rôznych druhov zeleniny, ako sú kapusta, mrkva, zeler a podobne. Hubová mačanka sa vyrába s pridaním čerstvých alebo sušených húb.
Recept na hubovú Mačanku:
Potrebujete:
- 500 g čerstvých húb (napr. žampiony, hríby)
- 1 veľkú cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- 100 g slaniny
- 2 lyžice múky
- 2 lyžice strúhanky
- 1 lyžičku mletej sladkej papriky
- 1 lyžičku soli
- 1 lyžičku mletej čiernej papriky
- 1 lyžičku sušenej majoránky
- 1 lyžicu kyslej smotany
- vodu
- olej na pečenie
Postup:
- Huby očistíme a nakrájame na menšie kúsky.
- Cibuľu a cesnak nakrájame na drobné kocky a orestujeme na oleji na panvici do zlatista.
- Pridáme nakrájanú slaninu a opečieme ju spolu s cibuľou a cesnakom.
- Pridáme huby a dusíme na miernom ohni približne 10 minút.
- Potom pridáme múku a strúhanku a premiešame.
- Pridáme mletú sladkú papriku, soľ, mletú čiernu papriku a sušenú majoránku a premiešame.
- Pomaly pridávame vodu a premiešame, až kým nevznikne hustá polievka. Dusíme na miernom ohni približne 20-30 minút, kým sa huby nezmäknú a polievka sa nesprevádza.
- Nakoniec pridáme kyslú smotanu a dobre premiešame.
Podávame s chlebom alebo lokšami. Hubová mačanka je skvelá pochúťka pre všetkých milovníkov hub. Môžete použiť rôzne druhy húb a pridať do nej aj zeleninu podľa vlastného vkusu.
Mačanka je skvelým spôsobom, ako zahriať sa v zime alebo akékoľvek ročné obdobie. Je to jednoduché a chutné jedlo, ktoré môže byť prispôsobené na základe vašich preferencií. Skúste tento recept a uvidíte, že vám bude chutiť!
Zatiaľ žiadne komentáre