Starobylé mesto Levoča, ležiace na východe regiónu Spiš, je doslova kultúrno-historickým pokladom medzi slovenskými mestami s množstvom pamiatok viažuce sa k slávnym dejinám mesta.

Je známe pre svoju krásnu gotickú architektúru.

Zdroj mesto Levoča


V Levoči sa nachádza niekoľko historických pamiatok,
medzi ktoré patria:

Kostol sv. Jakuba: Považuje sa za jedno z najdôležitejších gotických pamiatok na Slovensku a tiež je zapísaný na UNESCO. Kostol bol postavený v 14. storočí a je známy svojím impozantným oltárom, ktorý je najväčším gotickým oltárom na svete. Oltár je ozdobený zložitými rezbami a považuje sa za dielo slovenskej stredovekej umenia. Kostol tiež má množstvo ďalších pozoruhodných prvkov, ako napríklad krásnu zvonicu a sériu kaplniek s freskami. Je to povinná zastávka pre tých, ktorí sa zaujímajú o stredovekú architektúru a umenie.

Zdroj mesto Levoča

Historická radnica: v Levoči je jedným z najvýznamnejších stredovekých budov v meste Levoča na Slovensku. Bola postavená v 15. storočí a je známa svojou gotickou architektúrou a bohatou históriou. Radnica sa nachádza na námestí SNP, ktoré je tiež zapísané na UNESCO. Radnica sa pyšní renesančnými a barokovými prvkami a v jej interiéri sa nachádza múzeum.

Mestské hradby: sú historickým fortifikačným systémom, ktorý obklopuje stredoveké mesto Levoča na Slovensku. Hradby boli postavené v 14. a 15. storočí a boli určené na ochranu mesta pred nepriateľmi. Hradby sú tvoril 5 bastiónov a 2 brány, ktoré poskytujú vstup do mesta. Niektoré časti hradieb sú zachované v dobrom stave a sú prístupné pre verejnosť, ktorá sa môže prejsť po hradbách a vidieť výhľady na mesto.

Zdroj mesto Levoča

Miestny trh: Je to krásne historické námestie, kde sa konajú rôzne trhy a podujatia počas roka.

Pivovar: Je známy svojimi tradičnými slovenskými pivami, ktoré sa vyrábajú z kvalitných surovín a tradičnými varením metódami. Pivovar ponúka rôzne druhy pív, vrátane ležiakov, ales a špeciálnych sezónnych piv. Návštevníci pivovaru sa môžu zúčastniť prehliadky a dozvedieť sa o procese varenia a ochutnať rôzne druhy pív.

Pivovar má dlhú históriu varenia piva, ktorá sa datuje až do 15. storočia a považuje sa za jeden z najstarších pivovarov na Slovensku.

Levoča je tiež známe svojím jarmokom, ktorý sa koná každý rok v auguste a ponúka množstvo suvenírov a remeselníckych výrobkov. Mesto tiež ponúka množstvo reštaurácií a kaviarne s tradičnou slovenskou kuchyňou.

V Levoči sa tiež nachádza množstvo turistických trás, ktoré vedú do okolitých hôr a lesov. Pre milovníkov prírody je to skvelá možnosť na prechádzky a vychutnanie si krásnej prírody.

PÚTNICKÉ MIESTO:

Vysoko nad mestom sa týči Mariánska hora (781 m). Každoročne na začiatku júla sa Levoča stáva miestom najväčšieho stretnutia pútnikov na Slovensku. Desaťtisíce veriacich v dlhých zástupoch vystupujú na horu, aby spoločne vzdali vďaku Panne Márii na bohoslužbách v neogotickom Kostole Navštívenia Panny Márie zo začiatku 20. storočia. V roku 1470 pôvodnú pútnickú kaplnku prebudovali na menší gotický kostol. Do interiéru nového chrámu umiestnili nádhernú sochu Panny Márie, ktorá je dodnes ústredným symbolom mariánskych pútí do Levoče.

Zdroj mesto Levoča

Napíšte mi či sa Vám článok o Levoči páčil, poprípade čo by ste doplnili, aké zaujímavé miesta 🙂

Tags

Zatiaľ žiadne komentáre

Pridaj komentár