Pravdivosť tvrdenia, že východniari nemôžu nikde chýbať, mohlo mať v prípade nominácie hokejovej reprezentácie na blížiaci sa dvojzápas s Nemeckom vážnu „trhlinu“. Našťastie nemá. Situáciu „zachránili“ obranca Dávid Romaňák zo Spišskej Novej Vsi a brankár Eugen Rabčan z Prešova. Obidvoch čaká premiéra v najcennejšom drese. Oslovili sme druhého menovaného…  

V 21 rokoch ste extraligovou brankárskou jednotkou. Čomu to pripisujete?

Zbehli sa tam viaceré faktory. Séria prehier v zápasoch, v ktorých som robil dvojku Nikitovi Bespalovovi, k tomu jeho zdravotné problémy po Novom roku. Samozrejme, že toto ma tešiť nemôže, preto mu aj takto na diaľku želám skoré uzdravenie. Vo viacerých dueloch som tak od trénerov dostal šancu, na ktorú som čakal a myslím, že ju oplácam celkom solídne. Im, aj celému mužstvu. Ťaháme sériu štyroch víťazstiev, za ktoré som šťastný.  

Naposledy ste si tri body doviezli z Nitry. Vyhrali ste 4:3.

Úspech sa zrodil vo výbornej atmosfére, čo nie je nič nové. Súboj sprevádzalo množstvo vylúčení, veľa šancí, vďaka bohu sme dali o gól viac.    

Hovorí sa, že brankár je 50 percent úspechu. Platilo to aj pod Zoborom?

Podľa mňa je to aj viac. Keď mužstvo chce pomýšľať na výhru, brankár by mal byť jeho najlepším hráčom. V Nitre som mal viacero ťažkých zákrokov. Spoločne, no špeciálne s chalanmi, ktorí hrali oslabenia, sme to „dokopali“ až do úspešného konca. Samozrejme, spoluhráčom, ktorí na opačnom konci ihriska dávali góly, patrí moje veľké poďakovanie.

Vlastne ste potvrdili oprávnenosť nominácie na dvojzápas s Nemeckom…

Na to sa momentálne nezameriavam, zraz je až 6. februára. Sústredím sa predovšetkým na situáciu v Prešove, čo je prioritou číslo jeden.

V nominácii nie ste jediným mladíkom. Vedľa koho si sadnete (prípadne by ste si chceli sadnúť) v kabíne?

Kde budem sedieť, o tom nerozhodujem. No rád by som sedel vedľa brankárskeho kolegu Sama Hlavaja. Na „repre“ zrazoch som s nim zažil kopec srandy..

Iba s piatimi odchytanými zápasmi v mládežníckych výberoch SR ste odrazu na prahu seniorskej premiéry. Budete nervózny, nerozklepú sa vám kolená?   

Ak by som povedal, že budem pokojný, asi by som klamal.. Nervozita tam bude, ale pociťujem ju v každom zápase a viem s ňou pracovať.

Ešte niečo viac o Eugenovi Rabčanovi:

Prezývka: EGI
športové korene: V rodine nebol nikto doteraz profesionálnym športovcom
Športový sen: je ich viac, napr. pôsobiť v českej extralige
Brankársky vzor – Andrej Vasilevsky
Obľúbené číslo – 88, podľa A. Vasilevskeho
Iné obľúbené športy – futbal, basketbal
Relax: v spoločnosti kamarátov
Zaujímavosť: – draftovaný klubom Winnipeg Ice (CHL), pre pandémiu korony si však túto americkú profesionálnu súťaž nezahral.

Category
Tags

Zatiaľ žiadne komentáre

Pridaj komentár