Halušky sú jedným z tradičných slovenských jedál, ktoré majú dlhú históriu a sú súčasťou kultúry a gastronómie Slovenska. Patria k jedlám, ktoré nesmú chýbať na východnom Slovensku.

Halušky sa dávno považovali za chudobné jedlo, ktorého hlavnou prísadou bolo zemiakové cesto. Tento pokrm bol v minulosti veľmi obľúbený medzi poľnohospodármi a pastiermi, ktorí potrebovali rýchly a nasýtený obed. V súčasnosti sú halušky stále veľmi populárne a často sa podávajú ako súčasť tradičných slovenských slávností a sviatkov.

V minulosti sa halušky vyrábali ručne a to buď formovaním cesta rukami alebo pomocou drevenej dosky a noža. V súčasnosti sa halušky vyrábajú už aj jednoduchšie. Napriek tomu sú však aj dnes na Slovensku stále populárne tradičné haluškárske súťaže, kde súťažiaci ukazujú svoje zručnosti v príprave halušiek.

zdroj google

Halušky sú nielen chutné, ale aj výživné jedlo. Zemiaky, ktoré sú hlavnou prísadou halušiek, obsahujú množstvo vitamínov a minerálov a sú zdrojom sacharidov a vlákniny. Bryndza, ktorá sa často používa ako prísada k haluškám, obsahuje vysoké množstvo bielkovín a minerálov, ako je napríklad vápnik a fosfor.

Tradičné halušky s bryndzou a slaninkou

Jedným z najpopulárnejších spôsobov podávania halušiek je s bryndzou a slaninkou. Bryndza je tradičný slovenský syr vyrobený z ovčieho mlieka. Slaninka sa môže pripravovať rôznymi spôsobmi, najčastejšie sa však opeka na panvici.

Na prípravu halušiek budete potrebovať:

  • 500 g zemiakov
  • 300 g múky
  • soľ
  • voda

Postup:

  1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky, následne ich rozmixujeme. V minulosti sa museli zemiaky čuchať ručne na strúhadle.
  2. Do rozmixovaných zemiakov pridáme múku, vajce a soľ. Zmes dôkladne premiešame, kým nevznikne hustá, ale stále tekutá zmes.
  3. Halušky ,,sadzame” na denku s nožom do veľkého hrnca s osolenou vodou. (V dnešnej dobe existuje na uľahčenie práce sitko, ktoré sa používa namiesto sadzania) Keď vyskočia na povrch, sú hotové. Vyberieme ich zo vody a premyjeme.
  4. Ak robíme halušky s bryndzou a slaninkou, tak si so slaninky pripravíme škvarky na panvici a bryndzu si môžeme zohriať a rozpustiť v mlieku, následne pridáme k haluškám, poriadne premiešame, dosolíme a môžeme podávať.

    Ak je sezóna môžete pridať aj jarnú cibuľku a nezabudnite pohár mlieka, alebo acidka.
zdroj google

Halušky sa dajú pripraviť rôznymi spôsobmi. Medzi najpopulárnejšie spôsoby patrí:

  • Halušky s bryndzou a slaninkou
  • Halušky s kapustou: Kapusta je ďalšou tradičnou slovenskou prísadou, ktorá sa používa k haluškám. Nakrájaná kapusta sa orestuje na panvici a podá sa k haluškám. Niekto si možno rád pridá aj škvarky.
  • Halušky s tvarohom: Halušky sa môžu pripraviť aj s tvarohom. Niekto ich má rád na sladko a niekto na slano. Halušky s tvarohom posolíme, pridáme pažítku a dobrota je na svete.
  • Halušky s kyslou smotanou a syrom
  • Halušky si môžeme pripraviť aj na furmánsky spôsob, kde pridáme oštiepok a opečenú klobásku a slaninku.
  • Možno si robíte aj halušky na sladko s ovocím, či tvarohom, dokonca niekto aj s lekvárom.

zdroj google

Tak čo patríte k milovníkom halušiek? Patria medzi jedlá, ktoré doma často varíte, alebo si ich dávate len výnimočne niekde na salaši? Priznám sa ja patrím k milovníkom halušiek na všetky spôsoby. Dokázala by som ich jesť aj každý týždeň. Mám rada tradičnú prípravu ,,sadzaním” halušiek.

Halušky sú tradičné jedlo na Slovensku, avšak ľudia hľadajú aj zdravšie verzie tohto obľúbeného jedla. Halušky si kľudne môžete pripraviť aj so špaldovej múky, sú rovnako chutné, viete si nahradiť niektoré suroviny a spraviť odľahčenú verziu, alebo môžete dokonca vyskúšať špenátové, či tekvicové halušky, ktoré sú veľmi obľúbené.

Napíšte mi či máte radi halušky, ako a s čím ich najradšej varíte vy. M 🙂

Tags

Zatiaľ žiadne komentáre

Pridaj komentár