Bardejov je historické mesto na severe Slovenska, ktoré sa nachádza v Prešovskom kraji. Jeho pôvod sa datuje do 13. storočia, keď sa začalo rozvíjať ako obchodné a remeselné centrum. V priebehu storočí sa mesto rozrástlo a stalo sa významným kultúrnym a obchodným centrom regiónu.

zdroj google

Jednou z najvýznamnejších pamiatok Bardejova je jeho historické centrum, ktoré je zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.
Bardejovské námestie, nazývané aj Radničné námestie, patrí medzi najkrajšie a najväčšie námestia na Slovensku. Je dlhé asi 110 metrov a široké takmer 40 metrov. Dominantou námestia je Radnica, ktorá bola postavená v gotickom štýle v 15. storočí a dodnes je jednou z najznámejších pamiatok mesta.
Radnica bola viackrát prestavaná a dnes slúži ako múzeum.
Okolo námestia sa nachádza množstvo historických budov, ktoré vytvárajú jedinečnú atmosféru a prenesú vás do minulosti. V centre námestia sa nachádza aj gotický kostol sv. Egídia, ktorý bol postavený v 14. storočí. V interiéri kostola sa nachádzajú vzácne gotické a barokové fresky.

zdroj google

Väčšina budov v Bardejove je postavená v rôznych histórických štýloch, vrátane gotiky, renesancie a baroka. Zaujímavosťou je, že mnohé z týchto budov boli postavené bohatými mešťanmi a sú veľmi dobre zachované dodnes.

Bardejov je známy aj svojimi tradičnými remeslami, ktoré sú dodnes veľmi populárne. V meste si môžete zakúpiť rôzne druhy remeselných výrobkov, ako napríklad kovové ozdoby, keramiku alebo ručne vyrobené hračky. Okrem toho má Bardejov aj tradičné reštaurácie, kde si môžete vychutnať miestne špeciality a tradičné Slovenské jedlá.

zdroj google

Okrem centra mesta sa v okolí Bardejova nachádza mnoho ďalších kultúrnych pamiatok. Asi 5 kilometrov od mesta sa nachádza jedna z najstarších drevených cerkvi v Európe – cerkev sv. Jána Krstiteľa v Hervartove, ktorá bola postavená v 15. storočí. Táto cerkev je tiež zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO.

zdroj google

Unikátne Bardejovské kúpele:

Bardejovské kúpele sú ďalšou významnou atrakciou mesta. Tieto kúpele sú známe svojimi liečivými účinkami a sú navštevované turistami z celého sveta. Kúpele boli postavené už v 16. storočí a dodnes sú v prevádzke. Ich minerálna voda má blahodarné účinky na kĺby, kožu, dýchacie cesty a tráviaci systém. Okrem liečebných procedúr si v kúpeľoch môžete užiť aj oddych a relaxáciu v príjemnom prostredí.

zdroj google

V Bardejove a jeho okolí sa nachádza aj niekoľko krásnych prírodných miest. V okolí mesta sa nachádza aj niekoľko zaujímavých hradov a zámkov, ktoré stoja za návštevu.

V Bardejove a jeho okolí je množstvo možností na aktívny oddych, ale aj na relax a oddych v prírode. Mesto je výnimočné svojou históriou a kultúrnym dedičstvom, ktoré je dodnes dobre zachované. Ak hľadáte miesto plné krásnych pamiatok, prírodných zákutí a možností na oddych a relaxáciu, Bardejov je ideálnou destináciou pre vás.
M 🙂

Tags

Zatiaľ žiadne komentáre

Pridaj komentár