Patríte medzi milovníkov zimných športov? Tak čítajte ďalej. Mám tu pre Vás prehľad lyžiarskych stredísk, ktoré tento rok otvárajú sezónu a kedy začína, aj tých, ktoré ostanú tento rok zatvorené.

Zdroj pixabay

Strediská, ktoré otvoria svoje brány aj tento rok:

Ski Gugel | Mlynky (známe tiež pod názvom Mlynky – Kruhová) leží na juhu Slovenského raja v obci Mlynky, 30 km od Spišskej Novej Vsi a 36 km od Rožňavy. Do strediska je možné sa dopraviť aj vlakom, železničná stanica Mlynky (trať č. 173) je od vlekov vzdialená 400 m.

V stredisku sú umiestnené dva paralelné lyžiarske vleky s dĺžkou 800, resp. 700 metrov a s prevýšením 220 m. Tieto vleky sprístupňujú 6 rôznych zjazdoviek (dve modré, dve červené a dve čierne), z toho tri sú technicky zasnežované a dve nie sú strojovo upravované a sú určené na freeride.

Lyžiarske stredisko Vernár – Studničky sa nachádza asi 500 m od obce Vernár, na rozhraní Nízkych Tatier a Slovenského Raja, 18 km južne od mesta Poprad (smer Rožňava).
Stredisko ponúka skvelú rodinnú lyžovačku pre náročných lyžiarov aj začiatočníkov. 
Plánovaný začiatok sezóny bude 25.12.2022

Lyžiarske a rekreačno-športové stredisko Mraznica, sa nachádza v obci Hnilčík, neďaleko mesta Spišská Nová Ves, v tesnom susedstve Národného parku Slovenský raj a je v prevádzke už 10 rokov. Je situované uprostred lesov a ponúka možnosť venovať sa športovým a kultúrnym aktivitám po celý rok, preto že región Spiša je klenotom Slovenska v oblasti prírodných, kultúrnych a historických krás. 

Zdroj pixabay

Jahodná plní funkciu prímestského strediska pre Košice. Vzdialenosť Jahodnej od centra Košíc je 16 km, premáva sem linka č. 14 košickej mestskej hromadnej dopravy. Stredisko je ideálne pre rodiny s deťmi. Ponúka sedem lyžiarskych vlekov s dĺžkou 120 až 600 metrov, dve stredne ťažké (červené) a jednu ľahkú (modrú) zjazdovú trať. Všetky zjazdové trate sú osvetlené pre večerné lyžovanie a vybavené technickým zasnežovaním.
Stredisko ponúka časové skipasy ako aj bodové lístky. Deti do 140 cm lyžujú za výhodnejšie ceny, rodinné skipasy tu však nenájdete.

V areáli lyžiarskeho strediska strediska Nálepkovo – Krečno sa nachádza 1 vlek. Zjazdovky s miernou náročnosťou sú vhodné najmä pre začínajúcich lyžiarov a sú umelo zasnežované.

Rodičia s deťmi majú možnosť využiť detský vlek, ktorý sa nachádza v areáli strediska. V ponuke je aj večerné lyžovanie s dĺžkou osvetlených tratí 450 metrov. Pre milovníkov bežeckého lyžovania sú k dispozícii 2 km udržiavaných tratí.

Ski Centre Levoča ponúka približne 3 km zjazdoviek, ktoré obsluhujú 4 vleky. Jeden z nich slúži na účely výučby v lyžiarskej škôlke. Všetky zjazdovky sú starostlivo udržiavané a dosahujú špičkovú kvalitu. Pokiaľ nebudete mať zasnežených plání Levočských vrchov dosť cez deň, nič Vám nebráni v návšteve strediska počas večernej lyžovačky.

Zdroj pixabay


Ždiari Bachledovej doline – Jezersku nájdete množstvo zjazdoviek všetkých náročností. Najviac zjazdoviek, viac ako polovica, je modrej farby, najmenšej náročnosti. Preto je Ždiar mimoriadne priateľský k rodinám s deťmi a úplným začiatočníkom.

Ani pokročilejší lyžiari sa však nebudú nudiť. Stredne náročné a najnáročnejšie zjazdovky sú situované smerom na Jezersko
Otvorenie sezóny 17.12.2022

Štrbské Pleso netreba nikomu predstavovať. Leží približne 30 km od okresného mesta Poprad. Dostanete sa tu autom, autobusom, električkou, či zubačkou. S dopravou problém mať nebudete. Už pri ceste do Parku Snow Štrbské Pleso Vás budú ohurovať prekrásne pohľady na vysoké tatranské steny. A to najlepšie ešte len príde.
V stredisku sú k Vašim službám 3 sedačkové lanovky a 4 vleky. Vďaka novovybudovanej zjazdovke sa ich celková dĺžka predĺžila na takmer 9 kilometrov a najdlhší zjazd meria až 2,5 kilometrov. Číslo, ktoré nedosahujú niektoré malé strediská ani v súčte všetkých zjazdoviek.

Lyžiarske stredisko v Tatranskej Lomnici je našim najvyššie položeným strediskom a nájdete tu jednu z vôbec najstrmších zjazdoviek Slovenska. Zjazdovky sa tu rozprestierajú v rozmedzí výšok 888 – 2196 metrov nad morom. To predstavuje prevýšenie približne 1300 metrov čo je viac ako dosť. Najlepšie však na stredisku je to, že si v ňom tú svoju zjazdovku nájde každý.
Stredisko bolo významne vynovené, pribudli nové zjazdovky ako aj lanovky. Pýchou je jeho nová 15 miestna kabínková lanovka, rovnaká, akú nájdete aj v lyžiarskom stredisku Jasná. V stredisku sa zaručene nebudete nudiť, čaká na Vás takmer 12 km zjazdoviek pre každého. K službám Vám bude 7 lanoviek.
Otvorenie sezóny 17.12.2022

Strediská, ktoré ostanú tento rok zatvorené:

Lyžiarsky areál Relax Center Plejsy sa rozprestiera na severných svahoch Krompašského vrchu (1025 m.n.m.), je vzdialený 2 km od mesta Krompachy a 70 km od Vysokých Tatier. Prepravu lyžiarov a snowboardistov zabezpečuje 5 lyžiarskych vlekov.
Lyžiarske stredisko túto zimnú sezónu 2022/2023 nevytiahne snežné delá a nespustí vleky.


Samozrejme nie sú tu všetky strediská, ktoré na východe máme, len nejaký výber kam sa môžete vybrať, ak milujete zimu a zimné športy. Ak máte nejaké ďalšie obľúbené stredisko, tak nám napíšte aké a dajte vedieť, či je sezóna 2022/23 otvorená.

Tags

Zatiaľ žiadne komentáre

Pridaj komentár