Región Abov patrí k menším kultúrnym oblastiam Slovenska. Zaberá územie na juh a juhozápad od Košíc až k štátnej hranici s Maďarskou republikou. Oblasť ponúka množstvo možností pre turistov a milovníkov histórie a kultúry, ktorí hľadajú autentický zážitok. Viete vôbec, kde sa región Agov nachádza?

zdroj google

ABOVSKÉ NÁREČIE :
V košickej kotline sa ešte „hutori” abovským nárečím. Pokladnicou ľudovej reči sú piesne, rozprávky, riekanky, príslovia či porekadlá. Čo je na abovskom dialekte krásne? Napríklad to, že si s dlhými slabikami a dĺžňami „nerobí žiadne starosti” i že nemá spoluhlásku ch.

TRADIČNÉ OBLEČENIE:

ŽENY a DIEVČATÁ nosili nazberané sukne, ktoré šili doma z pestrofarebnej látky. Pod nimi mali viacej bielych spodničiek – štirerajov.
Sukňu zdobila tmavá, biela i pestrofarebná zásteraOplecká a rukávce boli široké, v hornej časti skladané a prišité ku košeli, dole obrúbené krajkou. Nosievali tiež rôznofarebné vyšívané vesty – brušliky. V lete chodili v topánkach, v zime v čižmách. Bohatšie ženy v zime nosili krátky kožuštek – geroček, chudobnejšie cez plecia prehodené hrubé šatky – hustky po okrajoch s dlhými strapcami.

MUŽI nosili košele a široké nohavice z bieleho domáceho plátna – drelihové nohavice s vyštranbaným spodným okrajom. Na vrchu mali vesty – lajblíky, vpredu zapínané na gombíky. Na hlave nosili klobúk zdobený perom, v zime baranicu. Na nohách mali krpce – pantofľe, v zime čižmy.

zdroj google

TRADIČNÉ JEDLÁ:
Naši dedovia nepoznali pečienku, kávu, hranolky ani cestoviny.  Zloženie stravy určovali sezónne poľnohospodárske práce a kresťanské sviatky. Chlieb si piekli doma v peci. Celé týždne boli bez obeda z mäsa. Najčastejšie varili jedlá zo zemiakov, kapusty a strukovín.  

Zachovalo sa veľa rozmanitých jedál, ktoré sa väčšinou pripravujú na veľké sviatky.

Počas fašiangov, obdobia zábav a hodovania, sa dodnes pečú ČEREGI – šišky z kysnutého cesta. Jedia sa zakáľačkové dobroty ako MAJOŠE – jaternice, GRAJCUPA – zabíjačková polievka či KOČOŇINA – huspenina.

Na pôstne dni sa pripravuje CUPA – jednoduchá zemiaková polievka (ak bola zahustená mliekom a okyslená nazývali ju ciberej, ak zapražená múkou tak bošpor) a KUKURIČENA ZAMEŠKA – kukuričná kaša poliata roztopeným maslom a cukrom.

Obľúbenými jedlami obzvášť u detí sú PIROHY s lekvárom alebo tvarohom, KOKOŠKI – zemiakové šúľance a GOMBOVCE – slivkové hule.

Na rôzne oslavy, svadbu a krstiny sa pečú LANGOŠE z kysnutého cesta, plnené lekvárom, tvarohom, kapustou, jablkami zahnuté zo štyroch strán do štvorcamakovníky, orechovníky i biely koláč. Podávajú sa HOLUBKY – plnená kapusta.

Na Vianoce na štedrovečernom stole nechýbajú OPLATKI s medom, BOBAĽKY z kysnutého cesta posypané mletým makom a KAPUSTNICA.

zdroj google

ĽUDOVÉ TRADÍCIE A ZVYKY:
Gazdinky v zime tkali na krosnách, gazdovia vyrábali hrable, poriská, plietli koše. Babky rozprávali deťom rozprávky a príbehy. Mládež si krátila dlhé večery na priadkach. Ľudia verili mnohým poverám.

V polovici 17. storočia sa stalo sídlom Abovskej stolice mesto Košice. Mesto ležalo pri významnej obchodnej ceste a stalo sa strediskom obchodu s východnou Európou, Poľskom a Ruskom. Pre štruktúru osídlenia boli charakteristické malé dediny. 

V Košiciach netreba chodiť za pamiatkami ďaleko, pretože takmer všetky nájdete v historickom centre mesta, ktoré je rozlohou najväčšou mestskou pamiatkovou rezerváciou na Slovensku.
Dominantou mesta aj námestia je gotický Dóm sv. Alžbety, ktorý je najväčším kostolom na Slovensku a zároveň najvýchodnejšie ležiacou katedrálou západného typu v Európe.


Turňa Nad Bodvou

Zrúcanina Turnianského hradu zo 14. storočia stojí na krasovom vrchu, ktorý je východným výbežkom Zádielskej planiny v Slovenskom krase. Hrad bol kedysi centrom Turnianskej župy, neskôr sa ním stala Turňa. Župa bola v 19. storočí zlúčená s Abovskou – vznikla tak Abovsko-turnianska župa, ktorá po rozpade monarchie zanikla.

Zdroj google


V regióne Above môžete navštíviť aj tieto zaujímavé miesta:

Košice-Kavečany

Nachádza sa tu najväčšia slovenská zoologická záhrada, ktorá má neuveriteľné čaro. Zvieratá žijú vo veľkých prírodných výbehoch, je v nej množstvo detských ihrísk a atrakcií pre deti. Ďalšou atrakciou tejto mestskej časti je bobová dráha.

Košice-Barca

Mestská časť je známa svojimi zachovalými kaštieľmi a parkom, ktorý bol najkrajší v celej Abovskej stolici.

Čermeľské údolie, detská historická železnica

Je to ojedinelá atrakcia, ktorú postavili v rokoch 1955 – 1956. Skôr narodení ju poznajú pod názvom Pionierska železnica. 

Jasovská jaskyňa

Nachádza sa na východe Slovenského krasu. Vďaka svojej výzdobe bola zaradená do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. 

Kúpele Štós

Klimatické kúpele sa nachádzajú v západnej časti okresu Košice-okolie. Vznikli v roku 1881 na podnet nožiarskeho majstra, nadšenca a propagátora vodoliečby Róberta Kompordaya.

Dajte mi vedieť či pochádzate z regiónu Abov, aké ďalšie miesta odporúčate vidieť. Aké tam máte zaujímavé zvyky a tradície.



Tags

Zatiaľ žiadne komentáre

Pridaj komentár