Dnes máme sviatok sv. Valentína, ktorý sa oslavuje 14. februára na celom svete. Tento sviatok zamilovaných, možno veľa z Vás berie ako komerčný sviatok a nijako ho neoslavuje. Veľa zamilovaných ľudí však tento deň oslavujú špeciálnym programom, alebo darčekom, ktorým potešia svoju polovičku. Pozrime sa lepšie nato čo vlastne znamená a ako vznikol. Možno Vás inšpirujem zvykmi z celého sveta.


História dňa sv. Valentína:

Jeho slávenie siaha až do antického Ríma. Tento deň bol zasvätený bohyni Juno, Jupiterovej manželke, kráľovnej všetkých bohov, ochrankyni žien a svadieb. Nasledujúci deň, 15. februára, oslavovali Rimania festival s názvom Lupercalie, počas ktorého behali okolo rímskeho pahorku Palatina dvaja ochrancovia stáda pred vlkmi a švihali okolo seba bičom. Ak zasiahli ženu, verili, že sa stala čistou a plodnou.

Festival zároveň patril k jednej z mála výnimiek, keď dovoľovali stretnutia chlapcov a dievčat. Dievčatá písali svoje mená na lístočky, ktoré z krčahu vyťahovali chlapci, a potom ich počas celého festivalu sprevádzali. Takéto známosti často viedli k manželstvu.

Svätý Valentín, po ktorom dostal sviatok svoje označenie, bol kňaz v Ríme. Cisár Claudius II. Gótsky, v snahe vytvoriť mocnú armádu, vydal poľutovaniahodné nariadenie. Keďže si všimol, že slobodní regrúti bojujú s väčším nasadením, ako vojaci, ktorých doma čakajú manželky a deti, zakázal sobáše mladých párov.

Kňaz Valentín však nerešpektoval nariadenie svojho cisára. Napriek upozorneniam zo strany úradov naďalej v tajnosti sobášil mladých ľudí, ktorí si chceli vyslúžiť túto sviatosť. Jeho činnosť však bola čoskoro odhalená a jeho uväznili. Napriek mučeniu odmietol ponuku zachrániť si život zrieknutím sa Krista. Odsúdili ho na mučenie palicovaním, a keď sa ani po ňom nevzdal svojej viery, sťali ho spolu so sv. Máriom – 14. februára roku 269.

zdroj google

Zvyky a tradície:

Deň zaľúbených sa dnes už slávi takmer na celom svete. Zvyčajne nejakým pekným darom, kvetmi, alebo čokoládou. Niektoré krajiny majú svoju vlastnú tradíciu, zvyk, ktorým páry vzdávajú hold láske.
Ako to vyzerá v jednotlivých krajinách?

Bulharsko – V Bulharsku oslavujú sviatok ako Deň sv. Trifona Zarezana. Korene siahajú do dávnej minulosti a spájajú sa s bohom vína Dionýzom. Páry vyhľadávajú miesta, kde môžu byť osamote. Na svoju lásku si pripíjajú pohárom kvalitného národného vína.

Rumunsko – Rumuni oslavujú deň zaľúbených až 24. februára. Tento deň sa spája aj s príchodom jari. Muži a ženy si navzájom darujú snežienky. Tváre si umývajú snehom, má im to priniesť zdravie a šťastie po celý rok.

Francúzsko – Obdobie medzi 12. a 14. februárom je čas, kedy sú francúzske príbytky ozdobené ružami, stromy zas valentínskymi kartami. Páry toto čarovné obdobie vnímajú ako príležitosť na vysadenie vlastného stromu lásky.

Filipíny – 14. február je na Filipínach príležitosť na hromadné svadby. Stovky, niekedy až tisícky mladých párov uzavrú manželstvo. Táto udalosť je sčasti sponzorovaná filipínskou vládou.

Japonsko – na rozdiel od ostatných krajín, v Japonsku sú to práve ženy, ktoré obdarúvajú mužov čokoládou. Muži sa potom, až do 14. marca, môžu rozhodnúť, či priazeň žene opätujú a túto láskavosť jej vrátia.


Sviatok svätého Valentína má rôzny význam pre rôzne ľudí, ale spája nás všetkých v prejave lásky a oddanosti. Bez ohľadu na to, ako ho oslavujeme, je dôležité si uvedomiť, že láska a pozornosť k našim blízkym by mali byť prítomné nie len počas jedného dňa, ale po celý rok.
Verím, že či už patríte k ľuďom, ktorí neoslavujú v tento deň, ale aj k tým, ktorí si nájdu čas a pripravia špeciálny program, či darček pre svojho blízkeho, že ste sa dozvedeli niečo nové o tomto sviatku.
Tak všetkým Vám prajem veľa lásky a krásneho Valentína 🙂

Tags

Zatiaľ žiadne komentáre

Pridaj komentár