Lokalita Turzov sa nachádza v bezprostrednej blízkosti mesta Gelnica. Je to jedna z najvyhľadávanejších výletných a rekreačných miest v tejto oblasti. Nachádza sa 2km severovýchodne od mesta Gelnica.

V minulosti sa tu nachádzali veľmi vyhľadávané liečebno-klimatické kúpele, ktoré poznali ľudia z celej rakúsko-uhorskej monarchii.
Navštevovali ich najmä ľudia s chorobami dýchacích ciest a nervovými chorobami. Vodu z jazera varili s ihličím, čím vytvorili kúpele s inhaláciou liečivých živíc.

Zdroj mesto Gelnica

Okolité ihličnaté lesy obklopujú stredisko  z každej strany. Sýtosť ozónu ihličnanov pôsobí blahodarne na dýchacie ústrojenstvo. Na Turzove nájdete dve jazerá. Obe jazerá sú priezračné a čisté. Horné jazero slúži v letnom období ako prírodné kúpalisko, ktoré vyhľadávajú ľudia nie len z okolia.
Dolné jazero sa skôr využíva na rybolov.

Zdroj mesto Gelnica

Kúpele boli v roku 2011 predané do súkromných rúk. Historické budovy sa roky nepoužívali a školu v prírode, ktorá tam fungovala desaťročia, župa zrušila. Dnes kúpele tvoria prevažne vzácne chátrajúce objekty a pár súkromných, ktoré sa podarilo zachrániť pred zánikom. Z historicky zaujímavých objektov tu dnes pri jazere stoja pamiatkovo chránené liečebné domy Praha a Pionier. Vila Praha, ktorá sa pôvodne volala vila Thurzo a neskôr Tatra, predstavovala hlavnú budovu kúpeľoch.

Keďže sa primátor mesta Gelnica Dušan Tomaško nevzdal svojej myšlienky získať Turzov opäť pod samosprávny Košický kraj. Táto snaha sa minulý rok podarila a tak mesto Gelnica začalo čistiť a opravovať celý areál. Okrem toho sa robia projekty na obnovu tejto krásnej destinácie, ktorá by sem mohla prilákať turistov.

Zdroj mesto Gelnica

Ak sa vyberiete pozrieť si jazero Thurzov, prípadne sa v lete okúpať, dostanete sa sem aj z centra mesta,  pretože mesto vybudovalo Náučný banský chodník, ktorý približuje banské diela v tejto oblasti.
V blízkosti bývalých kúpeľov sme v roku 2016 sprístupnili štôlňu Jozef a vedľa nej začali budovať Banský skanzen, ktorý môžete navštíviť tiež.
A do mesta Gelnica to sú len 2km, tak keď tam už budete bežte sa pozrieť aj na Banícke múzeum, ktoré sa tu nachádza. Napíšte mi do komentára či ste v tejto oblasti už boli a či sa Vám páčilo. Taktiež mi kľudne píšte na fb/ ig tipy na takéto miesta vo Vašom okolí.

Tags

Zatiaľ žiadne komentáre

Pridaj komentár