Futbaloví internacionáli Tatrana Prešov vykročili do roka 2023, ako sa hovorí, pravou nohou. Začali ho víťazným ťažením na tradičnom turnaji v Trebišove, kde sa predstavili počas predchádzajúceho víkendu. Podujatie odštartovali víťazstvom nad Michalovcami 2:1. V druhom vystúpení remizovali s domácimi hráčmi 1:1. Tretie ich stretnutie bolo vlastne neoficiálnym finálovým súbojom, pred začiatkom ktorého platilo – kto sa chcel vracať domov s víťaznou trofejou, musel vyhrať. Šarišania si v ňom merali sily so súpermi vo farbách Košickej Novej Vsi. Do histórie sa zapísalo ich víťazstvo 6:0. Chcete podobnosť či paralelu? Nuž, presne takýmto výsledkom sa skočil aj zápas Argentíny s Peru na MS 1978, vďaka ktorému postúpili pred 35 rokmi bielo-modrí do finále a neskôr sa stali svetovými šampiónmi. Juhoameričania vtedy ovládli futbalový svet, rovnako ako Prešovčania teraz futbalový Zemplín. Ba čo viac, brankár zeleno-bielych Tomáš Vaško bol vyhlásený za najlepšieho brankára turnaja. Pre spresnenie, strelcami gólov Tatrana boli: Pončák 2, Mochňák 2,Mišenčík 2, Ďurica 2 (jeden  vlastný).

Popri radostnej téme dáme priestor aj niekoľkým riadkom s nádychom nostalgie. Tréner internacionálov Jozef Dudič hovoril na tých, ktorí ukončili kariéru už dvakrát. Najprv aktívnu, potom aj tú v drese bývalých futbalistov Prešova: „Ľudia prichádzajú a odchádzajú. Tak je to aj medzi nami. Bratia Pavlovičovci, Pišta Páll, Jozef Baláž, Marián Semančík, Anton Varga, Jozef Majernik a samozrejme Igor Novák, nám teraz fandia tam zhora. Iní už ´len´ sledujú, ako sa nám darí či nadarí v zápasoch, na turnajoch, ktoré absolvujeme – Edo Čabala, Lajči Štefan, Ľubo Štefan, Vilo Luberda, Pavol Vytykač, Ľubo Puhák, Jožko Daňko, Jožko Džubara, Pišta Varga, Jožko Šálka, Vlado Gombár, Berci Majernik, Marián Prusák. Ale napríklad aj Stano Šesták či Martin Jakubko…“

Pravdou je, že história sa niekedy (alebo žeby vždy?) opakuje. Potvrdzujú to aj slová J. Dudiča na záver: „Aj my by sme mohli organizovať nábor, aby nás bolo o niečo viac. Lebo zoznam tých, ktorí skončili pôsobenie v našich radoch, je už relatívne dosť dlhý. Sme tak trocha aj v očakávaní, ako nás bude vnímať súčasné vedenie 1. FC Tatran. To predchádzajúce sa k nám správalo macošsky, akoby sme ani neboli Prešovčanmi… Gro pomoci pri organizovaní každoročného turnaja sa nám tak dostáva od PSK a prešovskej radnice,“ dodal na záver J. Dudič.

Na spoločnej fotografii Internacionálov Tatrana sú: v hornom rade zľava: T. Pončák, K. Kovalík, J. Lejko, T. Vaško, P. Ďurica, tréner J. Dudič. V dolnom rade zľava: M. Bystroň, L. Dranga, A. Mišenčík, M. Jakubík, J. Talášek, M. Mochňák. Chýbajú: R. Petruš, J. Bednár, S. Baran, M. Petruš, P. Šinglár, P. Bašista.

Pre úplnosť: prezidentom FI Tatrana Prešov je Jozef Talášek, členmi rady Jaroslav Lejko, Jozef Košút, Vladimír  Čičvák.

Category
Tags

Zatiaľ žiadne komentáre

Pridaj komentár