Branné cvičenie… Každý vie, o čo ide. A kto nevie, nechodil do školy. Tiež platí, že od začiatku vojnového konfliktu na Ukrajine, zdá sa, treba branné vyučovanie brať o čosi vážnejšie, než doteraz. Zodpovedná mamička preto nenecháva nič na náhodu, zajtra má predsa jej syn – siedmak branné cvičenie. Vychystá ho, oblečie, pripraví, ako najlepšie vie, v presvedčení, že sa školák a jeho spolužiaci niečo naučia, dozvedia o nanajvýš aktuálnej téme… Koniec koncov, veď čo keby sa nedajbože konflikt za našimi východnými hranicami rozšíril aj na naše územie. Lebo, ako sa hovorí, nikdy nehovor nikdy.

Tiež platí, že taký deň je vždy iný než ostatné – bez sedenia v laviciach, skúšania, atď. A to je pre školopovinných vždy iný zážitok. Lenže, ako sa ukázalo, branné cvičenie sa v jednej z tried Katolíckej spojenej školy sv. Mikuláša na Duklianskej ulici v Prešove konalo, ako sa hovorí, iba na papieri. V skutočnosti išlo o „blukanie sa“ v útrobách obchodného centra Novum, ktoré trvalo hodinu a pol. Pani triedna učiteľka, ktorá namiesto (minimálne) pobytu detí na čerstvom vzduchu, zorganizovala pre nich takúto formu branného cvičenia, bola však zrejme spokojná. Neodchádzala naprázdno, nakúpila čo bolo treba a…

Iste, treba zobrať do úvahy čokoľvek, čo by vysvetlilo rozhodnutie pani triednej učiteľky, odoprieť deťom právo na netradičný deň, netradičný zážitok v rámci školských aktivít. Možno mala na to súhlas nadriadených a je tým pádom „všetko v poriadku“ (???), no aj tak… Stále rozmýšľam, čo také… A či všetci kompetentní urobili všetko pre to, aby sa branné cvičenie siedmakov v konečnom dôsledku nezmenilo na nákupnú horúčku.

zdroj obrázka: oami.sk
Tags

Zatiaľ žiadne komentáre

Pridaj komentár