Vo obci Vavrečka (okres Námestovo) sa konali Majstrovstvá Slovenska juniorov, masters a disabled, ktoré boli zároveň nominačné na Majstrovstvá Európy v Bratislave. Je to prvýkrát v histórii armwrestlingu, čo bol šampionát rozdelený na seniorskú a juniorskú časť.

Na MSR juniorov súťažilo viac ako 120 športovcov z 15 klubov. Medzi najmladšími pretekárkami do 15 rokov do 50 kg sa predstavili dve športovkyne z AWK Prešov. Diana Mariňáková si pri svojej premiére vybojovala rovno dvojnásobný titul majsterky Slovenska. Vicemajsterkou sa stala Petra Medveďová, ktorá si domov odniesla dvakrát striebro. Dievčatá pocestujú na ME do Bratislavy.

Medzi juniormi do 15 rokov do 70kg dominoval Ján Pankúch, ktorý pri svojom premiérovom štarte vybojoval tituly na pravú aj ľavú ruku. Milo prekvapil hlavne tým, ako takticky zvládal zápasy. V tej istej vekovej, ale o kategóriu vyššej si titul vicemajstra Slovenska na ľavú ruku vybojoval René Višňovský. Je to prekvapujúce, keďže jeho dominantná ruka je pravačka. Medzi pretekármi vo svojej kategórii patril medzi najľahších. Medzi juniormi do 18 rokov do 60kg sa darilo Branislavovi Bednarčíkovi, ktorý získal svoje dva premiérové tituly majstra Slovenska. Na druhom mieste na ľavú ruku skončil Oliver Kľučár a na pravú ruku si vybojoval bronz. Flavio Glod v tej istej kategórii získal striebro.  Všetci chlapci si tak vybojovali nomináciu na ME, kde sa im dúfame bude rovnako dariť.

Ďalším úspešným bronzovým medailistom bol Viliam Solár do 18 rokov do 70kg. Je to zatiaľ jeho najväčší úspech a hneď na Majstrovstvách Slovenska. V tejto kategórii však dominoval a vyhral Rastislav Kľučár pravou rukou a na ľavú ruku pre drobné zranenie obsadil 4. miesto. Veríme, že do ME bude v poriadku, lebo sa s ním ráta na medailu.

Matej Bobovčák, ktorý sa po ročnej pauze opäť vrátil za súťažné stoly, v kategórii U18 do 80kg ľavou rukou získal tretie miesto. Je to fantastický výsledok v tak nabitej kategórii. Bohužiaľ, pre zdravotné problémy sa nemohol nominovať na Európu.

Aila Sosa v kategórii juniorky do 23 rokov do 60kg pravou rukou skončila na druhom mieste a pravačkou jednoznačne dominovala. Porazila svoju dlhodobú rivalku Nastasiu Pastorkovú z reprezentácie. Obe dievčatá sa predstavia v Bratislave na Majstrovstvách Európy, ale v rozličných váhových kategóriách.

V kategórii  U23, 70kg sa darilo aj Mojmírovi Žileckému, ktorý na ľavú ruku získal titul a na pravačke zobral striebornú medailu. Bronzovú medailu bral Patrik Polc, pri svojej premiére. Mojmír prestupuje na ME do staršej kategórie a budeme dúfať, že sa tam nestratí a zabojuje o medailu.

Peter Spusta ako zástupca masters kategórie dominoval v ľavej ruke a na pravačke skončil druhý. Na ME bude chcieť predviesť formu hodnú titulu. Ako úradujúci majster sveta je jedným z najväčších adeptov na medailu z klubu AWK Prešov.

Gabriel Harčarik, juniorský reprezentačný tréner: ,,S výkonmi juniorskej časti AWK Prešov som veľmi spokojný. Získali sme celkovo 22 medailí- 10 zlatých, 8 strieborných a 4 bronzové. Celkovo sa na Majstrovstvá Európy z AWK Prešov nominovalo 15 reprezentantov, čo ma veľmi teší. Je to historicky najväčšia výprava. Pevne verím, že sa v Bratislave naši pretekári nestratia a vo veľmi silnej Európskej špičke  dokážu, že právom patria medzi tých najlepších.” 

…….……

Členom AWK Prešov sa tento rok darilo aj na seniorských Majstrovstvách Slovenska. Tie sa pre zmenu konali v Kokave nad Rimavicou. Zúčastnilo sa ich 6 seniorských pretekárov.

Najviac sa darilo Kristíne Bobovčákovej a Radovanovi Čontofalskému. Obaja vo svojich kategóriách získali striebornú a bronzovú medailu. Rado Čontofalský sa svojím umiestnením nominoval na Majstrovstvá Európy v kategórii do 80kg, hoci na Majstrovstvách Slovenska štartoval v kategórii do 90 kíl. Kristína Bobovčáková získala striebro, ale vo finále najťažšej kategórie bojovala proti 8-násobnej majsterke sveta Barbore Bajčiovej. „Kika“ sa na Majstrovstvách Európy predstaví v kategórii do 80 kilogramov ľavou aj pravou rukou.

Ďalšie 2 bronzové medaile pri svojej premiérovej účasti na slovenskom šampionáte vybojoval Miroslav Jackanin v kategórii do 70kg. Jeho umiestnenie bolo veľmi milé prekvapenie ako aj pre trénera, tak aj pre jeho konkurentov. Svojim výkonom sa nominoval na Majstrovstvá Európy, avšak zatiaľ pozvánku odmietol a bude sa venovať príprave na nasledujúce šampionáty.

Na tohtoročných majstrovstvách Slovenska štartoval aj Róbert Kucbel, ktorý si svojim výkonom taktiež vybojoval pozvánku do reprezentácie a bude štartovať na ME.

Gabriel Harčarik, tréner AWK Prešov: ,,Celkovo hodnotím Majstrovstvá Slovenska ako veľmi náročné. V každej kategórii bojovali aspoň 5-6 pretekári o tituly a zároveň aj nomináciu na Majstrovstvá Európy. Som s výkonom športovcov spokojný. Preukázali optimálnu výkonnosť vzhľadom k blížiacim sa majstrovstvám Európy. Za mňa je najdôležitejšie, že sa nikto nezranil a môžeme tak posledné tri týždne popracovať na úprave hmotnosti  a vyladeniu formy na ME. Gratulujem všetkým a ďakujem za vzornú reprezentáciu.” 

Category
Tags

Zatiaľ žiadne komentáre

Pridaj komentár