Tuším to bolo v Jakubiskovej Tisícročnej včele, v ktorej odznela veta: Pravda je niekde uprostred. Neodvážim si tvrdiť, koľko ľudí na Slovensku spája túto vetu so situáciou u našich východných susedov. Dámy a páni (často vzdelaní, s vysokoškolským diplomom) si na sociálnej sieti vymieňajú názory na rusko – ukrajinský konflikt. Často nevyberavým spôsobom. Nechýbajú osočovanie či slovné útoky rôzneho kalibru. Ako som už naznačil, (pomerne) málokto hľadá pravdu svojimi príspevkami niekde uprostred.

Je namieste za takýchto okolností písať niečo na odľahčenie? Skúsim… Nezažil som, iba počul. Môže to byť aj, použijúc dnes tak frekventované slovo, hoax. Na prešovskom “dolnom gymku” (oficiálne Gymnázium na ulici Tarasa Ševčenka) vraj niekedy učila ruštinu “učiteľnica”, ktorá počas jednej vyučovacej hodiny x-krát úplne oduševnene vyslovila vetu, citujem: „Потому что Советский Союз очень популярный “. Pre mladšie ročníky ponúknem aj preklad: Lebo Sovietsky zväz je veľmi populárny. Toľko v krátkosti hlavná téma tohto príspevku.

Nuž, ako to bolo s tou pani „učiteľnicou“? Naozaj tak rada používala spomínanú vetu? Možno sa nájdu takí, čo si spomenú…

PS: Zdá sa vám, že ilustračné foto k tejto téme nejako nepasuje. Nuž, ako som napísal… Aby som nerozdúchaval pri tejto citlivej téme vášne a pokúsil sa o niečo „na odľahčenie“, zámerne som zvolil Hammelovu učiteľku tanca.

Tags

Zatiaľ žiadne komentáre

Pridaj komentár