Rožňava je historické mesto nachádzajúce sa v južnej časti Slovenska, v blízkosti hranice s Maďarskom. Mesto má bohatú históriu, čo je vidieť aj na jeho mnohých historických pamiatkach. Rožňava je známa predovšetkým svojou bohatou ťažbou. Vďaka bohatej ťažbe sa Rožňava stala významným hospodárskym centrom.


História mesta Rožňava:

Rožňava sa pôvodne volala Rózsahegy a bola založená v 13. storočí ako kráľovské mesto. V priebehu histórie prechádzalo mesto mnohými zmenami a vplyvmi rôznych kultúr. Okrem bohatej ťažby sa Rožňava v minulosti zaoberala aj remeslom, obchodom a správou okolitého územia.
V 16. storočí bola Rožňava dôležitým centrom protestantskej reformácie na území Uhorska. V tej dobe tu pôsobil aj slávny maďarský reformátor Ferenc Dávid.

V 19. storočí sa v meste začala rozvíjať priemyselná výroba, najmä textilu a potravinárskeho priemyslu. Počas druhej svetovej vojny bola Rožňava okupovaná nacistickými vojskami a mnohí jej obyvatelia boli deportovaní do koncentračných táborov.

Po vojne sa Rožňava stala významným strediskom baneckého a hutníckeho priemyslu. V súčasnosti je mesto dôležitým strediskom turistiky, kultúry a priemyslu, ktoré si však stále zachováva svoju bohatú históriu a kultúrne dedičstvo.


Katedrála Nanebovzatia Panny Márie:

V Rožňave sa nachádza Katedrála Nanebovzatia Panny Márie, ktorá patrí medzi najvýznamnejšie sakrálne stavby na Slovensku. Katedrála bola postavená v rokoch 1333 až 1423 a patrí k najstarším stavbám v meste. Pôvodne to bola gotická stavba, ktorá v priebehu času prešla viacerými rekonštrukciami a úpravami.
V súčasnosti je katedrála sídlom diecézy Rožňava a môžete v nej nájsť množstvo umeleckých diel a cenností, ako napríklad oltár z roku 1506, ktorý patrí k najstarším gotickým oltárom na Slovensku.

Banícke múzeum Rožňava:

V Rožňave sa nachádza Banícke múzeum, ktoré patrí medzi najzaujímavejšie múzeá na východnom Slovensku. Múzeum sa nachádza v historickej budove bývalej radnice na Námestí baníkov v Rožňave.

Banícke múzeum Rožňava ponúka návštevníkom možnosť vidieť pôvodné exponáty z banských jám, modely banských strojov, rôzne nástroje a iné zariadenia používané v baniach na Slovensku v minulosti. Okrem toho si môžete pozrieť aj pôsobivú zbierku minerálov a nerastov, ktoré boli ťažené na území Gemera a Spiša. Výstavy sa venujú nielen bane a baníckemu remeslu, ale aj histórii a kultúre regiónu.

Banícke múzeum Rožňava je vhodné pre každého, kto sa zaujíma o históriu banského priemyslu na Slovensku a jeho kultúrne a spoločenské dedičstvo. Návšteva múzea vás prenesie do minulosti a ponúkne vám jedinečnú príležitosť vidieť, ako vyzeralo ťaženie nerastov a ako banské spoločnosti v minulosti fungovali.

Dom tradičnej kultúry Gemera:

Dom tradičnej kultúry Gemera je ďalšou zaujímavou atrakciou, ktorú môžete navštíviť v Rožňave. Nachádza sa v krásnom historickej budove, ktorá kedysi slúžila ako kaštieľ. Dnes v nej nájdete expozície venujúce sa kultúre a tradíciám regiónu Gemer.

V Domě tradičnej kultúry Gemera si môžete pozrieť rôzne exponáty, ktoré súvisia s tradičným remeslom a ľudovou kultúrou Gemera. V expozíciách sa predstavuje výroba remeselných výrobkov z dreva, kože, kovu a iných materiálov, ako aj tradičné ľudové odevy, nástroje, nábytok a iné predmety. Okrem toho môžete vidieť aj expozície venované histórii regiónu, ako napríklad výstavu o histórii baníctva v Gemeri.

Strážna veža:

Nachádza sa v centre mesta, na Námestí baníkov, a je súčasťou množstva historických budov a pamiatok, ktoré sa v tejto oblasti nachádzajú.

Stážna veža bola postavená v 15. storočí a slúžila ako skladište pre obilie a iné plodiny. V priebehu storočí sa v nej nachádzali rôzne iné prevádzky, vrátane pekární a krčiem. Dnes sa v nej nachádza múzeum, ktoré predstavuje históriu a kultúru mesta Rožňava a okolia.

Veža má dva podlažia a je postavená z kamenných blokov. Jej strecha je krytá drevenými šindľami a na vrchole veže sa nachádza nádherná pozlátená soška sv. Michala, patróna baníkov a rytierov.

Návšteva Strážnej veže je skvelým spôsobom, ako sa dozvedieť viac o histórii a kultúre Rožňavy. Okrem múzea si môžete vychutnať aj výhľady na mesto a jeho okolie z veže, čo je nezabudnuteľný zážitok pre každého, kto navštívi Rožňavu.


Rožňava je aj významným strediskom v oblasti turistiky a outdoorových aktivít. V okolí mesta sa nachádza množstvo turistických chodníkov, ktoré vedú k najkrajším prírodným útvarom a pamiatkam v okolí mesta Rožňava.

Ak sa vyberiete pozrieť si Rožňavu, určite si naplánujte ah výlet po okolí, nájdete tu veľa krásnych miest a aktivít. Môžete navštíviť napríklad kaštieľ Betliar, Hrad Krásna Hôrka, bohužiaľ, v roku 2012 sa na hrade vyskytol požiar, ktorý značnú časť hradu zničil.

V okolí Rožňavy sa nachádza aj niekoľko prírodných krás, ktoré stojí za to vidieť. Patrí medzi ne napríklad Národný park Slovenský kras, ktorý ponúka úchvatné jaskyne a krasové útvary. V blízkosti Rožňavy môžete navštíviť napríklad Dobšinskú ľadovú jaskyňu, jaskyňu Domica, alebo Ochtinskú aragonitovú jaskyňu.

Okolie Rožňavy je tiež bohaté na kultúrne a historické pamiatky, ktoré sú prezentované v miestnych múzeách a galériách. Ak máte radi históriu, určite by ste si nemali nechať ujsť návštevu Gemerského múzea v Rimavskej Sobote, ktoré ponúka expozíciu o histórii Gemera a jeho obyvateľov.

Tags

Zatiaľ žiadne komentáre

Pridaj komentár