Región ZAMAGURIE je zo všetkých turistických regiónov Slovenska najmenší.
Zamagurie je kultúrne bohatá oblasť na východnom Slovensku, ktorá je domovom pre mnoho etnických skupín s bohatou históriou a tradíciami. Je tiež má mnoho prírodných krás, ktoré ponúkajú turistom nezabudnuteľné zážitky. Oblasť sa prezentuje folklórom, umením, historickými pamiatkami a prírodou.

Zdroj Podtatrami

Jedným z hlavných kultúrnych symbolov Zamaguria je folklór. Táto oblasť je známa svojimi tradičnými tancami, piesňami a krojmi, ktoré sa stále praktizujú a uchovávajú. Folklórne festivaly sú často konané v oblasti, kde sa predstavujú tradičné tance a piesne.

Ďalším dôležitým aspektom kultúry Zamaguria je ich výtvarné umenie. Oblasť je domovom pre mnoho umelcov, ktorí tvoria krásne vyšívané textílie, drevené sochy a ľudové maľby.

Zdroj google

Nájdete tu mnoho historických pamiatok, vrátane kostolov a kláštorov, ktoré svedčia o bohatej histórii tejto oblasti. Napríklad:

Podolínec – Mestská pamiatková rezervácia – Piaristický kláštor a kostol, Rímskokatolícky kostol Nanebovzatia Panny Márie a renesančná zvonica, kostol sv. Anny, Mestské opevnenie

Stará Ľubovňa – Hrad a skanzen, Dom ľubovnianskeho mešťana, Stredoveký vojenský tábor

A ďalšie zaujímavé miesta:

  • Červený kláštor
  • Ľudová architektúra Osturňa
  • Ľudová architektúra Jezersko
  • Vysoká pec v Jakubanoch
  • Ľudové múzeum hlaholiky – Malá Franková
  • Drevený kostol v Hraničnom
  • Litmanová – Hora Zvir

Zdroj google

V neposlednom rade, prírodné krásy Zamaguria sú tiež veľmi dôležité. V tejto oblasti sa nachádza mnoho prírodných parkov a rezervácií, vrátane Národného parku Poloniny a Vihorlatu. Tieto parky sú plné krásnych vodopádov, jazier a lúk, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné zážitky pre turistov. Napríklad:

Pieniny – Prielom Dunajca, Haligovské skaly, Kamienska tisina, Jezerské jazero, Jarabinský prielom

A ďalšie zaujímavé miesta:

  • Vyšné Ružbachy
  • Náučný chodník Prielom Dunajca
  • Cesta minerálnych prameňov
Zdroj google

Nájdete tu mnoho rôznych športových a rekreačných aktivít, ako napríklad turistiku, cyklistiku, lyžovanie a rybačku. Tieto aktivity sú veľmi obľúbené medzi miestnymi obyvateľmi a turistami. V oblasti sa tiež konajú mnohé podujatia počas celého roka.

Medzi tradičné jedlo, ktoré sa robilo na Zamagurí patrí: Začurka– zemiaková polievka, Haligovský moskoľ– placky, alebo Kežmarský kysnutý zemiakový koláč.

Zdroj google

V posledných rokoch sa Zamagurie stalo čoraz viac populárne medzi turistami, ktorí hľadajú autentické skúsenosti v prírode a s kultúrou. Vďaka bohatej histórii, prírodným krásam a kultúrnym tradíciám, je Zamagurie skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú spoznať skutočné Slovensko.

Dajte mi vedieť či ste už navštívili región Zamagurie, alebo tam žijete? Čo ďalšie odporúčate vidieť a zažiť a kam odporúčate ísť na tradičné dobroty tohto regiónu.

Tags

Zatiaľ žiadne komentáre

Pridaj komentár