Projekt „Koncert pre Ukrajinu“ je odkazom, že kultúrnici musia stáť pri sebe.“

Miroslav Tásler, člen kapely IMT Smile, spoluzakladateľ HÚS (Hudobná únia Slovenska)

Stretli sme sa s Mirom Táslerom na krátkej debatke spojenej s pripravovaným projektom Koncert pre Ukrajinu. Prvý z koncertom sa uskutočnil 3.3.2022 v meste Trenčín. Nedeľa, 6.3.2022, spojí prostredníctvom živých koncertov viacero slovenských miest v jeden deň. Budú to mestá Prešov, Košice, Banská Bystrica, Žilina, Trnava, Nitra. Prinášame exkluzívny rozhovor pre platformu „Som Vychodňar“.

Daný projekt má veľký ohlas. Hudobný a kreatívny priemysel na Slovensku sa nachádza v zložitej situácii. Prečo ste sa vôbec rozhodli ísť do takéhoto projektu?

Miro:Kreatívny priemysel je rozpadnutý v celej Európe,. aj na celom svete, nie len u nás, je vo veľmi ťažkých časoch. Kultúrnici musia stáť pri sebe. HÚS (Hudobná únia Slovenska) sa rozhodla, že spravíme projekt, ktorý by pomohol kultúrne. Ako kultúrnici. Nie ako politici, nie ako vojaci. My ako kultúrnici vieme poukázať na to, že je tu nejaký problém a treba ho riešiť. Vzniklo to celé na základe interných debát, keďže ja som z Prešova a v Prešove je veľmi veľa Ukrajincov. Na Dobrý festival mi bežne príde tisícka Ukrajincov, žijú tu. Preto mi to prišlo normálne.

Prečo na týchto koncertoch nevystúpi kapela IMT Smile?

Miro: Toto nie je o IMT-čku. Koncert IMT Smile strhne pozornosť na seba a nebude to Koncert pre Ukrajinu, ale koncert IMT Smile. Toto však nie je projekt o IMT Smile. Tento projekt je aj o umelcoch, ktorí žijú vo svojom meste a ľudia ich v tom meste poznajú.

Ako prebiehal výber jednotlivých kapiel a interpretov, ktorí vystúpia v jednotlivých mestách?

Miro: Každé mesto si vyberalo samostatne. Najprv prišiel Mišo Malicher (manažér kapely Desmod) s tým, že ide robiť koncert v Nitre. Potom sme sa pripojili aj my, ďalší. V každom zo zúčastnených miest si človek, ktorý to organizoval vybral ľudí, ktorí boli ochotní do toho ísť a ktorí chcú na tento stav na Ukrajine upozorniť. Tí, ktorí chcú aj týmto spôsobom prezentovať svoj názor na vec.

Aký je Váš osobný postoj k celej situácii na Ukrajine?

Miro: Umelci by mali robiť umenie. Vojna je zlá. Vojna nie je cesta.

Text: Ruth Payor

Zdroj:www.mojamuzika.sk (zoznam zúčastnených miest a interpretov)

Category
Tags

Zatiaľ žiadne komentáre

Pridaj komentár