Jeden z najkrajších kaštieľov na Slovensku – Kaštieľ Betliar, sa nachádza v obci Betliar, v okrese Rožňava v Košickom kraji na východnom Slovensku.

zdroj google

Pôvodný kaštieľ v Betliari bol postavený v 16. storočí ako obranná pevnosť, ktorá slúžila ako ochrana pred tureckými nájazdami. V roku 1640 sa stal majetkom Csákyovcov, vtedajších významných šľachtických rodov v Uhorsku. V roku 1776 Csákyovci rozhodli o výstavbe nového kaštieľa, ktorý by nahradil starší kaštieľ a bol by viac vhodný na obývanie.

Stavba kaštieľa Betliar sa začala v roku 1776 a trvala až do roku 1785. Kaštieľ bol postavený v barokovom štýle s prvkom klasicizmu. Počas 19. storočia bol kaštieľ niekoľkokrát prestavaný a rozšírený, najmä po roku 1820, keď ho získal rod Andrássyovcov. Vtedajší majiteľ, gróf Jozef Andrássy, nechal zveľadiť záhradu a vybudoval hospodárske budovy a sýpku.

V priebehu 19. storočia sa kaštieľ stal miestom kultúrnych a spoločenských podujatí. Grófka Katarína Andrássyová zorganizovala v roku 1834 slávnostný banket pre cisára Františka I. a jeho manželku Karolínu. V roku 1870 sa v kaštieli uskutočnila slávnostná večera na počesť cisára Františka Jozefa I. a jeho manželky Alžbety.

Počas druhej svetovej vojny bola v kaštieli umiestnená nemocnica a v 50. rokoch 20. storočia bola v kaštieli zriadená základná škola. V roku 1985 bol kaštieľ prehlásený za národnú kultúrnu pamiatku a o tri roky neskôr sa v ňom otvorilo múzeum.

zdroj google

V súčasnosti patrí kaštieľ Betliar medzi najcennejšie kultúrne pamiatky na Slovensku a je sídlom múzea. Kaštieľ disponuje 40 miestnosťami a záhradou o rozlohe 22 hektárov, kde sa nachádza aj kúpeľná budova, sýpka a hospodárske budovy.

Vnútorné priestory kaštieľa sú zariadené v období z 19. a začiatku 20. storočia, keď bola rodina Andrássyovcov majiteľom kaštieľa. V interiéroch návštevníci môžu vidieť nádherné umelecké diela, zaujímavé historické artefakty a dobové nábytok.

zdroj google

Kaštieľ Betliar je tiež miestom, kde sa organizujú kultúrne podujatia a akcie, ako napríklad prehliadky, výstavy, koncerty a mnoho ďalších. V kaštieli sa nachádza aj knižnica, kde návštevníci môžu prezerať knihy a dokumenty o histórii a kultúre tejto oblasti.

zdroj google

Okrem toho je kaštieľ Betliar obklopený krásnou záhradou, ktorá je pre návštevníkov otvorená počas letnej sezóny, určite ju nevynechajte, lebo patrí medzi najkrajšie na Slovensku. V záhrade sa nachádza množstvo exotických rastlín a stromov, altánky, fontány, sochy a mnoho ďalších zaujímavých architektonických prvkov.

Kaštieľ Betliar je skutočným klenotom kultúrneho dedičstva Slovenska a jednou z najobľúbenejších turistických atrakcií v regióne.

Ak ste sa ešte neboli pozrieť v kaštieli Betliar, určite Vám to odporúčam, je to neskutočne krásne miesto, plné histórie. Ak sa sem vyberiete na výlet, v okolí Betliara nájdete aj ďalšie zaujímavé miesta, ktoré môžete navštíviť. M 🙂

Tags

Zatiaľ žiadne komentáre

Pridaj komentár