zdroj google

Gotická cesta, ktorá sa nachádza na juhu Slovenska, obsahuje niekoľko okruhov a jeden z nich, ten posledný o ktorom si napíšeme, je Gemersko-rimavský okruh. Tento okruh sa nachádza v regióne Gemer a Malohont a pozostáva z niekoľkých historických miest a pamiatok.

Okruh začína v meste Krásno nad Hornádom, kde sa nachádza jeden z najkrajších hradov v strednej Európe – hrad Krásna Hôrka. Tento hrad, ktorý bol postavený v 13. storočí, je jednou z najvýznamnejších pamiatok na Gotickej ceste. Hrad ponúka návštevníkom úžasné výhľady na okolitú krajinu a nachádza sa v krásnom prírodnom prostredí.

zdroj google

Hrad Krásna Hôrka bol postavený v 13. storočí ako strážna pevnosť, ktorá mala chrániť cestu z Uhorska do Poľska. Hrad sa v priebehu času menil a prispôsoboval potrebám svojich majiteľov.
Počas druhej svetovej vojny bol hrad značne poškodený a jeho rekonštrukcia sa začala až po vojne. V roku 1961 sa hrad stal národnou kultúrnou pamiatkou a v roku 1985 bol prehodnotený a obnovený.
Hrad Krásna Hôrka je obklopený krásnou prírodou a ponúka návštevníkom nádherný výhľad na okolitú krajinu.

zdroj google

Ďalším významným miestom na Gemersko-rimavskom okruhu je Rimavská Baňa, ktorá je známa svojou nádhernou gotickou architektúrou. V Rimavskej Bani sa nachádza mnoho historických budov, vrátane Evanjelického kostola, ktorý je jednou z najstarších kostolov na Slovensku a datuje sa do 14. storočia. Kostol má unikátny gotický interiér a je jednou z najdôležitejších pamiatok v regióne.

zdroj google


Ďalšími miestami na Gemersko-rimavskom okruhu sú Kyjatice, kde sa nachádza Evanjelický kostol z 14. storočia, a Kraskovo, kde sa nachádza Evanjelický kostol zo 16. storočia. Tieto kostoly sú dôležitými svedkami gotickej architektúry a sú ukážkou umenia a remesla v tomto období.

Okruh pokračuje v Rimavskej Sobote, kde sa nachádza Gemersko-Malohontské múzeum. Múzeum sa zameriava na históriu a kultúru regiónu a poskytuje návštevníkom informácie o vývoji Gemera a Malohontu od praveku až po súčasnosť.

Ďalším miestom na okruhu je Číž, ktoré je známe svojimi minerálnymi prameňmi a kúpeľmi. Toto miesto je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú relax a oddych.

zdroj google


Ďalšie miesta, ktoré si môžete pozrieť na gotickej ceste:

  • Tisovec: Evanjelický kostol
  • Rimavské Brezovo: Evanjelický kostol
  • Kraskovo: Evanjelický kostol
  • Žíp: Evanjelický kostol

Verím, že sa Vám téma Gotická cesta páčila, u

Tags

Zatiaľ žiadne komentáre

Pridaj komentár