Neďaleko Košíc sa rozprestierajú výnimočné a unikátne jaskyne, ktoré by ste nemali nechať ujsť, ak ste skutočný vychodňar.

zdroj google

Jasovská jaskyňa:

Je krasová jaskyňa nachádzajúca sa v blízkosti mesta Rožňava v južnej časti Slovenska. Táto jaskyňa patrí medzi najstaršie známe a najnavštevovanejšie jaskyne na Slovensku.
Bola objavená v roku 1299 a odvtedy sa stala populárnou turistickou destináciou. Je známa pre svoje impozantné krásne výzdoby a komplexný systém chodieb a miestností.
Návštevníci môžu obdivovať množstvo unikátnych útvarov, ako sú stalagmity, stalaktity a krásne kryštálové výzdoby.  
Odborníci v jaskyni objavili až 19 druhov netopierov, ktoré sa tam združujú najmä v zime. Práve Jasovská jaskyňa je jedným z najvýznamnejších zimovísk podkovára veľkého na Slovensku.

 

zdroj google

Dobšinská ľadová jaskyňa:

Sa nachádza v Slovenskom raji na Slovensku a je jednou z najkrajších a najznámejších ľadových jaskýň na svete. Bola vyhlásená za svetové kultúrne a prírodné dedičstvo UNESCO.

Jaskyňa je známa pre svoje impozantné kryštálové výzdoby, ako sú obrovské ľadové výbežky, krásne ľadové sochy a kolosálne ľadové kaskády. Súčasťou jaskyne sú aj niekoľko unikátnych vodopádov a krásnych ľadových priestorov.
Jaskyňu objavil v roku 1870 banský inžinier E. Ruffini a už o rok ju sprístupnili verejnosti. V roku 1882 sa stala prvou elektricky osvetlenou jaskyňou v Uhorsku. Navštívilo ju viacero významných osobností.

zdroj google

Jaskyňa Gombasecká:

Táto jaskyňa je známa svojimi unikátnymi krápnikovými útvarmi a je jednou z najkrajších jaskýň na Slovensku. Návštevníci si tu môžu vychutnať krásnu cestu pozdĺž kaskád krápnikov a užiť si výhľady na jedinečné útvary v jaskyni.
Zaujímavá je priestranná Mramorová sieň, ktorej kužeľovité stalagmity pripomínajú tropické mraveniská.
Vďaka svojmu významu a výzdobe bola zaradená do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

zdroj google

Jaskyňa Domica:

Táto jaskyňa je jednou z najväčších jaskýň na Slovensku a ponúka návštevníkom rozsiahle labyrinty s krásnymi stalaktitmi, stalagmitmi a slanými jazierkami. Jaskyňa je tiež známa svojimi bohatými archeologickými nálezmi, ktoré svedčia o tom, že bola obývaná ľuďmi v minulosti.
Jaskyňa ponúka i turistami vyhľadávanú a atraktívnu plavbu vo svojich podzemných priestoroch, leží v juhozápadnej časti Slovenského krasu na Silickej planine. Vďaka svojmu významu a unikátnej výzdobe bola zaradená do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.
Pre prirodzenú krásu jaskyňu Domica využili aj filmári na nakrúcanie filmovej verzie slávnej rozprávky Pavla Dobšinského Soľ nad zlato

zdroj google

Ochtinská aragonitová jaskyňa:

Nachádzajúca sa v Revúckej vrchovine na strednom Slovensku je doslova svetovou raritou a unikátnym prírodným javom podzemného krasu. Upúta najmä rôznorodosťou a bohatosťou aragonitovej výplne a zvláštnym vývojom podzemných priestorov.
Vďaka svojmu významu a unikátnej výzdobe bola zaradená do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.
Bohatá a pestrá aragonitová výplň vo forme ihličkových, špirálových a obličkových útvarov podobných trsom koralov vytvára neobyčajne rôznorodú zmes nádherných obrazov.


Napíšte mi do komentára či radi navštevujete jaskyne, v ktorých na východe ste boli a ktoré sa Vám najviac páčili. 🙂

Tags

Zatiaľ žiadne komentáre

Pridaj komentár